ATAŞEHİR

ATAŞEHİR

TARİHÇE VE COĞRAFİ YAPISI

5747 Sayılı, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 6 Mart 2008'de T.B.M. Meclisinde kabul edildi ve 22.03.2008 Tarih ve 26824 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 'İlçe Kurulması' başlığı altındaki 1.Maddesinin 18. bendinde Ataşehir İlçesi 'Ekli (16) sayılı listede adları yazılı Mahalleler ile Mahalle kısımları merkez olmak ve aynı adla bir belediye kurulmak üzere İstanbul İlinde Ataşehir İlçesi kurulmuştur.' Şeklinde tanımlanmıştır. İlçenin yüzölçümü 26 km.dir.

Ataşehir İlçesi, Kadıköy İlçesinden 7, Üsküdar İlçesinden 3 ve Kartal (Samandıra) İlçesinden 1 mahalle alarak 13 mahalleden oluşmak kaydıyla kurulmuştur. Ancak Ümraniye İlçesinden bağlanan Yeni Çamlıca Mahallesi, Ümraniye Belediye Meclisinin Kararı ve Valilik Makamının Onayıyla 4 mahalleye bölünmüştür. Bunlar; Yeniçamlıca, Mimar Sinan, Mevlana ve Yenişehir mahalleleridir. Yine Ümraniye'den ayrılarak Ataşehir İlçesine bağlanan Mustafa Kemal ve Namık Kemal Mahallelerinin bir bölümü, Ümraniye Belediye Meclisi Kararı ve Valilik Makamının Onayıyla, Mustafa Kemal Mahallesinin bir bölümü ile Namık Kemal Mahallesinin Ataşehir'de kalan bölümü birleştirilerek Aşık Veysel Mahallesi, diğer kısmı ise yine Mustafa Kemal Mahallesi olarak kalmıştır. Son haliyle İlçemiz 17 Mahalleden oluşmaktadır.

Şu anda Ataşehir İlçesine bağlı olan İçerenköy Mahallesinde taş devrine ait kalıntılara rastlanılmaktadır. Osmanlı Tarihi Bölümünde ise Orhan Gazi'nin 1331 yılında Kartal-Cevizlik'te Bizans Kralı III. Andronicus'u yenerek Üsküdar'a ulaştığı ve Orhan Gazi'nin Komutanlarından Konuralp'in de Aydos Kalesini, Kayışdağının batısındaki Ayazma Köyünü ve İçerenköy'ü alarak Orhan Gaziyle Üsküdar'da buluştuğu bilinmektedir.

Bu bölge tamamen Osmanlı Devletinin eline geçince Anadolu'dan gelen halkın bir bölümü Merdivenköy'e yerleştirildi. Geyikli Babanın öğrencilerinden Gözcü Baba, Eren Baba, Kartal Baba, Ali Gazi, Sarı Gazi gibi Alperenler mahiyetindeki halkla beraber bölgedeki Bizans yerleşim yerlerine yerleşmişlerdir. 1335 yılında Tekkebağ Köyü böyle kurulmuştu. Bu bölge Eren Baba ile Ali Gazinin yönetimindeydi. 1465 yılında bölgenin adı Erenköy olarak Tapu kayıtlarına geçmiştir. 1639 yılında Kayışdağı suyu künklerle Erenköye getirilince, Karaman Çiftliği ve Tekkebağ halkı Erenköye göçetti. 164 yılında Tersana Kahyası Mustafa Ağa Camiyi yaptırdı. 1860 da Kadıköy'ün 7 mahallesinden biri oldu. 1872 de bölgenin batısında tren yolu ve istasyon yapılınca Hat komutanı, Ulaştırma Yüzbaşı Ali Beyin önerisiyle Erenköy adı şimdiki yerine verildi.

İçerenköy'de bulunan Mehmet Çavuş Camii 1865 tarihinde yapılmış ancak 1924 yılında tekrar yapılmıştır. Asıl Erenköy içerisinde kaldığından ve Erenlerin bir kısmı daha içerilere yerleşti, yeniden semtin adı İçerenköy olmuştur.

Cumhuriyet Döneminin ilk önemli yerleşim yeri ise, Küçükbakkalköy Mahallesidir. Bu günde İlçemizin en büyük Mahallelerinden biri olup ticari hayatın en yaygın yaşandığı yerleşim yerlerinden biridir.

İlçemizin en önemli tarihi ve coğrafi dokusunu teşkil eden Kayışdağı Mahallesi adını, 438 metre yüksekliğinde ve İstanbul'un en yüksek 3.noktası olan Kayışdağı tepesinden alır. Anadolu yakasının birçok yerleşim yerine değişik dönemlerde su dağıtımı Kayışdağından yapılmıştır. Halen ilçenin değişik yerlerinde halkın su temin ettiği, çeşmelerin suyu da Kayışdağından gelmektedir. Kayışdağı Mahallesinde bulunan Yeditepe Üniversitesi ve İ.B.B.sine bağlı Darülaceze mahallenin çehresini olumlu yönde etkilemiştir.

İlçeye ismini veren Ataşehir yerleşim alanı ise 1990'lı yıllardan itibaren TOKİ'nin öncülüğünde gerçekleştirilen konut ve iş merkezleri yapılaşması ise çağdaş şehirciliğin bütün özelliklerini taşımaktadır. Başta güvenlik olmak üzere her türlü ihtiyacın rahatça karşılanabildiği siteler şeklindeki yapılaşma halen cazibesini arttırarak devam ettirmektedir. Bu yapılaşma ilçenin, daha az gelişmiş bölümleri içinde kentsel dönüşüm projeleri ile örnek oluşturma özelliğine sahiptir.

İlçemiz 25 kilometrekare yüzölçümüne sahip olup, İstanbul'un geneli gibi kısmi engebeli bir konuma sahiptir. D100 karayolu, E80 ve 02 otoyol ve çevre yolu arasında kalan İlçemiz özellikle şehirlerarası ulaşım yönünden büyük avantajlara sahiptir. İlçemiz güneybatısında Kadıköy, güney ve güneydoğusunda Maltepe, batısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye ve doğusunda Sancaktepe İlçeleri ile mülki sınırları itibari ile komşudur.

Marmara Denizinin etkisi altında olan iklim, yazları sıcak ve az yağışlı, sonbahar kış ve ilkbahar ise yağışlı geçer. Kış aylarında yüksek kesimler başta olmak üzere kar yağışı görülür.

ATAŞEHİR TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURUMU

ATAŞEHİR TEHLİKELİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ 

ATAŞEHİR TMGDK

ATAŞEHİR TMGD

ATAŞEHİR ADR

TAKSİM ADR TMGD TMGD-K A.SİSTANBUL tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetlerinde LİDER kuruluş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATAŞEHİR TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ  K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler  tmgdk istanbul  tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s

WhatsApp chat
WhatsApp chat