VİZE

VİZE

TARİHİ

Vize, Kırklareli'nin doğusunda, İstanbul'a 140 km. mesafede, tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir ilçedir. Nüfusu 10.000 civarında olan Vize, zengin bir tarihi geçmişe sahiptir.

Tarihte değişik isimlerle anılan kent Byzia, Bizye, Bida, Biza, Vyza, Vizii ve son olarak da Vize olarak bilinmektedir. İsmin kökü Byzas'tan gelmekte olup Byzas Poseidon'un bir oğlunun adıdır. Aynı zamanda Byzas, Trak dilinde keçi anlamına gelmekte olup Trakların çokça kullandıkları bir isimdir. Ayrıca Byzas isimli efsanevi bir Trak Kralının adından geldiği söylenir ki bu Byzas Su Perisi Semestra'nın oğludur. Ayrıca Yunan Mitolojisinde Kaynak Perisinin adı Byzia'dır. Vize'nin her dönemde isminin suyunun bolluğu ile anıldığı düşünülürse bu da akla yatkın bir ihtimaldir.

Vize'nin bilinen ilk resmi sahipleri Trakların bir kolu olan Astai'lerdir. Daha sonraları Persler, Romalılar, Keltler, Peçenekler, Bizanslılar, Bulgarlar hakim olmuş ve son olarak Osmanlılar ile Türk egemenliği başlamıştır.

COGRAFİ ÖZELLİKLERİ,

Türkiye’nin kuzeybatısı, Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer almaktadır. Dünyadaki konumu itibariyle 41 derece, 13 dakika, 34 saniye ve 42 derece 05 dakika, 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece 54 dakika , 14 saniye ve 28 derece 06 dakika 15 saniye doğu boylamları arasında bulunur.

Kırklareli, Türkiye'nin Avrupa Kıtası'nda bulunan Trakya Bölgesi'nde yer alır. 41°44' - 42°00' Kuzey Enlemleri ile, 26°53' - 41°44' Doğu Boylamları arasında kalır. 6.555 km2 toprak büyüklüğüne sahiptir. Kuzeyden 159 km sınır uzunluğu ile Bulgaristan, doğudan 58 km. kıyı uzunluğu ile Karadeniz, batıdan Edirne, güneydoğudan İstanbul, güneyden ise Tekirdağ illeri ile çevrilidir. toprakların %48'i dağlık, %35'i dalgalı arazi, %17'si ise ovalıktır.
 
 
Bölge, yeryüzü şekilleri bakımından çeşitli görünümler yansıtır. Kuzey ve Kuzeydoğu doğrultusunda uzanan Yıldız Dağları (Istrancalar) Kırklareli'nin kuzeyinde bir nevi doğal duvar meydana getirir. Istranca adı, özellikle dağların güney yamaçlarından çok sayıda dere, çay çıkması dolayısiyle "Akıntılı-Akarsulu Yer" anlamına gelmektedir. Mitolojide Istrancalar'ı çevreleyen geniş coğrafi bölge Şarap Tanrısı Bakhus'a tahsis edilmiş yerler olarak ifade edilmektedir. Pınarhisar ilçesine bağlı Evciler Köyü ile Vize ilçesine bağlı Sergen Kasabası arasında kalan Mahya (Magiada) Tepesi 1.031 metre ile Yıldız Dağları'nın en yüksek tepesini oluşturur. En düşük seviye Karadeniz kıyısında 10 metre kadardır. Bu durumda Trakya, kenarları oldukça yüksek tepelik, ortası çukur (Ergene Ovası) bir çanak biçimindedir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı aşınmalarla yavaş yavaş düzleşmeye başlamış bir ova görünümü vardır.
 
 
Bölgenin toprak yapısı, yeryüzü görüntüsü 1. ,2. ve 3. Jeolojik Zaman'larda biçimlenmiştir. Bundan dolayı toprak çeşitli katmanlarla zenginleşmiştir. Oturmuş, sıkışmış, durağan katmanlar nedeniyle 4. Derece Deprem Bölgesi kabul edilir. Bulgaristan, Romanya ve Rusya'nın güneyinde meydana gelen depremlerden etkilenir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE ORMANLAR

Kırklareli Bölgesinde bitki örtüsünü 5 grupta toplamak mümkündür.
1. Nemli Ormanlar
2. Kuru Ormanlar
3. Stepler (otu bol bozkırlar)
4. Maki (çalı ve ağaçlarla kaplı alanlar)
5. Kıyı Bitkileri 
 
Ergene Havzası'nda ve Kırklareli'nin Yıldız Dağları'nın güney yamaçlarında Kuru Orman Grubu'na ait bitkilere bol miktarda rastlanmaktadır. Kırklareli Bölgesi bitki örtüsü ve çeşidi yönünden zengindir. Bu doğal bitkiler arasında meşe, gürgen, kızılçam, karaçam, dişbudak ve seyrek olarak da karaağaç, kızılcık, karaçalı, yabani armut, akçaağaç, maki cinsinden katran ardıcı bulunmaktadır. Karaçam ve kızılçam gibi odunsu bitkiler Kırklareli bitki örtüsü ağaçlandırma sırasında dahil edilmişlerdir.
 
Ergene Havzası'nın plato denilen yüksek yerlerinde orman kalıntılarına (çalılıklara) rastlanır. Fakat Ergene Ovası'nın büyük bir kesimi steptir. Ova ise odunsu bitki denilen ormanlık alanlardan yoksundur. Oysa geçmiş yüzyıllarda buralarda zengin ormanlar vardı. Özellikle TEM (otoyol) 'in kuzeyi ormanlarıyla ünlüydü.
 
Bitki örtüsüne göre toprakların dağılımı:
Tarım arazisi 321.432 hektar %48
Ormanlık Arazi 239.937hektar %44
                                                                                 Çayır/Mera 31.56 hektar %5                                                                                                                                                                        
Kırklareli'nin ekonomik ve doğal zenginliklerinde biri ormanlardır. Ormanlar 1944 yılında kişilerden alınarak devlete, ulusa maledilmişlerdir. Ormanların bakımı ve korunması amacıyla Kırklareli Orman İşletme Teşkilatı 1994 yılında kurulmuştur. Halen Kırklareli, Vize ve Demirköy'de Orman İşletme Müdürlükleri bulunmaktadır.


Kırklareli'nde ormanlar "Baltalık ve Koru Ormanı" olarak bulunmaktadır. Bunlardan endüstriyel (tomruk, maden direği, telefon direği) ve yakacak odun elde edilmektedir. Kırklareli ormanlarının 27.144 hektarı bozuk, 109.768 hektarı ise normal bulunmaktadır. Baltalık ormanların ise 47.563 hektarı bozuk baltalık, 55.462 hektarı da normal baltalıktır.

EKONOMİ

Medeniyetler beşiği, tarihi mekan ve doğa güzellikleriyle insanı büyüleyen Vize ilçesinin ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda Buğday, ayçiçeği, şekerpancarı, mısır, baklagiller ve son yıllarda bazı köylerinde soğan ekimi önem kazanmıştır.

Toprak işlemeli tarıma uygun arazinin topoğrafik durumu çoğunlukla ova niteliğinde olup, % 91'lik kısmı susuz, yüzde 9’ luk kısmı sulanabilir arazidir. Ziraat genelde modern tekniğe göre yapılmaktadır. Tarımsal faaliyetlerde 1.520 adet traktör, 45 biçerdöver, 45 balya makinesi, 12 slaj makinesi kullanılmaktadır. Ova kesiminde her türlü tarım araçları kullanılırken, orman kesiminde arazinin küçük parseller halinde olması bazı yerlerde de eğimin fazla olması ilkel tarım yöntemlerinin devamında etkin faktör olmaktadır. Modern zirai araç ve gereçlerin yanında suni gübre kullanımının artması, yeni hibrit tohumların kullanılması birim başına alınan verimin artmasını sağlamıştır. Önceleri buğdayda dekar başına 100-200 kg ürün alınırken son zamanlarda verim 400-600 Kilograma çıkmıştır.
 
 
HAYVANCILIK
 
Vize’de Zirai faaliyetlerin gelişmiş olduğu bölgelerinde hayvancılıkta büyük bir önem kazanmıştır. Ova kesiminde büyükbaş hayvanların tamamı kültür ırka dönüşmüşken orman köylerinde genelde yerli ırk hayvancılık önemini korumaktadır. ilçe genelinde 12380 adet büyükbaş hayvan, 8.100 adedi kültür melezi, 2.390 adedi ithal kültürü, 1.600 adedi yerli, 290 kadar da manda bulunmaktadır. Küçükbaş hayvan mevcudu da 27.335 olup bunun 23.800 adedi koyun, 8.000 adedi de kıl keçisidir. İlçede  çok sayıda da tavuk işletmesi bulunmaktadır. 55.500 tavuk bulunmasına rağmen bunlar aile işletmeciliği ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmaktadır.Ancak son birkaç yıl içinde de ufak ufak dış satımlara da başlanılmıştır.
 
 
 VİZE’DE ARICILIK HER YIL İVME KAZANIYOR
 
Vize İlçesi genelinde 4.981 adet kovan mevcut olup bunların 3.386 sı sepet kovan, 1.595 adedi modern arı kovanıdır. Bunlardan elde edilen bal genellikle bölgede ve İstanbul piyasasında alıcı bulmaktadır.Doğal ortamda yapılan arıcılık Vize balına olan rağbeti her yıl arttırmaktadır.Burada arıcılık yapan vatandaşlar ülke ekonomisine katkı sağlamak içinde daha çok bal üreterek ihracat yapma girişimlerinde bulunmaktadır.
 
 

SU ÜRÜNLERİDE BALIKÇILIK HIZLA GELİŞİYOR
 
 Vize’de ormanlık sahada tatlı su balıkçılığına uygun kaynak ve topraklar  oldukça fazla olduğundan tatlı su balıkçılığı son yıllarda özellikle alabalık üretimin konusunda büyük bir artış göstermiştir. Vize’nin Balkaya Köyünde 5 adet, Sergen Kasabasında 2 adet alabalık tesisi vardır. Kıyıköy Beldesinde deniz balıkçılığı yapılmakta olup çeşitli boyutlarda 112 adet balıkçı teknesi mevcuttur. Deniz balıkçılığı üretim miktarı yılda 60,000 ile 70.000 Kg.'dır. Bunun az miktarı bölgede çoğu ise İstanbul piyasasında tüketilmektedir.
 

 VİZE’DE ORMANCILIKTA ÖNEMLİ YER TUTUYOR
 
İlçenin yüzölçümünün yüzde 69'u ormanlarla kaplıdır. Orman alanının % 32'si koru ormanı, % 68'i ise baltalık ormandır. Bu ormanlarda yılda 242.000 ster yakacak odun ve 10.634 ster yuvarlak sanayi odunu üretilmektedir. Elde edilen yakacak odunun %80'i orman köylüsüne, % 20'si belediye tahsisi ile verilmektedir. Orman köylüsü bu yakacak odunları istediği yere istediği bedelle satmaktadır.Buda orman köylüsünün ekonomik durumuna katkı sağlamaktadır.
 
 
 
 VİZE’DE SANAYİ VE TİCARET
 
 
SANAYİ : Vize’de Sanayi ağırlıklı olarak gıda ve tekstile dayanmaktadır. İlçede 4 gıda, 5 tekstil, 2 baskı - matbaa ve 1 mobilya fabrikası bulunmaktadır. İlçede faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının başlıcaları şunlardır.
 
Çiftçiler Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.: Süt ürünleri imalatı yapılmaktadır.
 
Güreller Peynir İmalathanesi: Mevsimlik peynir üretimi yapılmaktadır.
 
 Mas Tekstil: Tekstil üretimi yapılmaktadır.
 
BETA Basım Yayın Dağıtım A.Ş: Kitap basımı yapılmakta olup, kapalı olarak tutulmaktadır.
 
Arkadaş Makine Kimya San. ve Tic. A.Ş: Makine film aleman levha üretimi yapılmaktadır.
 
Öznur Yem ve Hayvancılık Ltd.Şti:Yem üretimi yapılmaktadır.
 
Kort İplik San. ve Tic. Ltd. Şti: İlçemiz Çakıllı beldesindeki fabrikada iplik üretimi yapılmaktadır.
 
Alders Tekstil Ltd.Şti: Konfeksiyon üretimi yapılmaktadır.
 
Vize Mobilya Ltd. Şti: Mobilya üretimi yapılmaktadır.
 
Barış Gıda ve Yağ San. Ltd.Şti: Ham yağ üretimi yapılmaktadır.
 
Ten Çamaşırları San. A.Ş: Bayan iç çamaşırı üretimi yapılmaktadır.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vize tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri vize tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kuruluşu vize tehlikeli madde faaliyet belgesi vize malzeme güvenlik bilgi formu vize iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri vize çevre danışmanlık hizmetleri vize patlamadan korunma dökümanı hazırlama vize risk analizi hazırlama vize acil durum eylem planı vize adr techizat ve ekipmanları vize güvenlik planı vize tıbbi atık vize tehli,keli atık vize tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalaj vize önder adr tmgd tmgdk istanbul tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetlerinde önder kuruluş.vize hastane vize tıp merkezi vize diyaliz merkezi vize tekstil fabrikası vize plastik sanayii vize kozmetik üretim vize akryakıt istasyonları vize shell vize petrol ofisi vize opet vize aytemiz petrol vize starpet vize kadoil vize moil vize solusyon yapıştırıcı vize tmgdk vize tmgd vize tmfb vize msds vize isg TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ  K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler  tmgdk istanbul  tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s 

WhatsApp chat
WhatsApp chat