KAPAKLI

KAPAKLI

TARİHİ

Halk arasında 93 Harbi ( Rumi yıl-1293 ) olarak bilinen, 1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşında. Tuna ( Balkan ) Cephesi ve Kafkas cephesinde Osmanlı ordusu savaşı kaybetmişti. Bu bölgede yaşayan yaklaşık bir milyon Osmanlı Türkü mülteci konumuna düşmüş ve göçe maruz kalmıştı. Kapaklı'nın kurucusu olan atalarımız bugünkü Bulgaristan'ın Veliko Tırnova iti ile Sofya yolunun geçtiği vadideki Novoselo (Nosel), Balvan, Yemen, Selvi, Sürat, Malkoç ve Karalar köylerinden bin güçlüklerle buralara kadar gelebilmişler ve Saray, Çerkezköy (Türbedere) merkezleri ve köylerinde yerleşmişlerdir.

Kapaklıpınar köyü, Osmanlı Devleti'nin o zamanki padişahı Sultan II. Abdülhamit Han döneminde Edirne Sancağı Tekfurdağı (Tekirdağ) vilayeti. Saray kazasi, Türbedere (Çerkezköy) nahiyesine bağlı olarak Ferman-ı Şahane ile Novalselo (Nosel) Yemen ve Balvan'dan göç eden atalanmız tarafindan yeni kurulan köylerden biridir. Merkezinde kaynak suyu olan bu yerin üzeri kapatılarak, kuyu haline getirilmiştir. İlk yerleşim bu kuyu etrafında başlamış ve köy adını, bu kuyudan alarak "Kapaklıpınar" köyü olmuştur. 

Ormanlık bir arazi olan yerlere ağaçlar çatılmak suretiyle üzerlerine toprakla örtülen koptarlar yapilarak iskana başlanmıştır. Köyün camisi de padişah emri ile üst katı mektep, alt katı mescit olarak 1904tarihinde yaptırılmıştır. ilk zamanlarda Kapaklıpınar Köyü'de itimat edilip güvenilen kişilere muhtarlık mührü verilerek köyün idare edildiği rivayet edilmektedir. 

1930'lu yıllarda lakabı Mandalı Osman, (Bugünkü Belediye Başkanı irfan Mandalı 'nın dedelerinin babasi.) muhtar olmuştur. 1930'lu yillara rastlayan çalışmaları şöyle özetleyebitiriz. Merhum Osman Efendi köyün dışında kalan arazileri ölçtürerek hisseler biçiminde köylülere dağıtmış,köyün (Muhtarlığın) giderlerine katkı olsun diye köy tarlaları bırakmış.köyün camisi için ayrıca tarla bıraktınp icar geliri ile cami yapımını sağlamıştır.

Bugün Jandarma karakol komutanlığı. Beyaz Saray Düğün Salonu ve Kapaklı İlköğretim Okulu'nün bulunduğu araziyi köy (millet) bahçesi adı altında çeşitli meyve ve-'diğer cins fidanlar yetişmesi için hazırlamıştır. Bunların dışında hayvan mezarlığı(köy dışında) bir yer tahsis etmiştir. İmece yoluyla Kapaklı pınar Köyü'ne; içinde üç dershane, bir büyük salon, bir müze, öğretmenler odasi ve bodrum bulunan iki katlı ilk öğretim okulu yaptırmış ve bu okul 1937 yılında Kapaklı'nın ilk ilköğretim okulu olarak eğitime başlamıştır. Osman Efendi o günlerin koşullarında köyden gelip geçen 
hayvan arabalarının konaklamaları için iki katlı bir otel, kahvehane, bir han ve av tüfeği de dahil bir çok malzemenin satıldığı bir mağaza da yaptırmıştı. 

Aynı yıllarda köyün diğer sakinlerinden Ferhat Ağa ve Tahir Ağa da aynı tür otel ve han yaptırarak, Kapaklıpınar Koyunun iterlemesinde katkıda bulunmuşlardır. 1939 yilinda vefat eden Osman Efendi (Mandalı)'nın yerine, katip otarak çatışan Ibrahim Efendi (Güven) muhtar olmuştur. 1940-1950 yıllannda muhtarlık yapan Fazlı Çoban (Salihağa Fazlı), 1950 seçimlerinde muhtorfığı Hasan Büyükbaş'a devretmiştir. 

Bu arada Kapaklpınar ismi kısaca Kapaklı olorak anılmaya başlamış ve kayitlara da Kapaklı Köyü olarak geçmiştir. 1960'lı'yıllardan sonra Akif Dubaz, Bilal Yılmaz, Veysel Pilaslı, Ali İhsan Mandalı, Nuri Canbaz, Halim Danacı, Recep Güven ve Hüseyin Dubaz Kapaklı'nın muhtarları olmuşlar ve Kapaklı'nın idaresinde büyük hizmetleri olmuştur. 1970 yilinda Bakanlar Kurulu kararıyla Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi kurulmasi kararlaştırılmış, toprakJannı.n çok büyük bir çoğunluğu Kapaklı yerleşim alaninda kalan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 1973 yilinda faaliyete geçmiş ve fabrikalar çalişmaya başlamıştır. Fabrikalar çoğaldıkça gerek çevre ilçe ve illerden ve gerekse de Türkiye'nin her ilinden Kapaklı'ya göç başlamış ve Kapaklı'nın nüfusu artmıştır. 1986 yilinda 3000 nüfusa yaklaşan Kapaklı, dönemin muhtarı Recep Güven ve köy ihtiyar heyetinin çabaları ile Belediye olmuştur. Kurucu belediye Başkanı Recep Güven 1986 He 1989 yıllannda belediye başkanJığı yapmış, daha sonra 1989-1994 yıllannda Şemsettin Dubaz, 1994-1999 yıllannda Enver Özel, 1999-2004 yılları arasinda yine Şemsettin Dubaz belediye başkantığında Kapaklı' ya hizmetler vermişlerdir. 2004 yilinda belediye başkanı seçilen İrfan Mandalı, 2009 ve 2014 yıllannda yapılan yerel seçimlerde yine başkan seçilmiş ve görevine devam etmektedir. 

06/12/2012 tarihinde çıkan 6360 sayılı yasa ile daha önce Çerkezköy ilcesine bağlı olan Uzunhacı, Karlıköy, Bahçeağıl, Yanıkağıl ve Pınarca köylerinin ve Karaağaç Beldesinin bağlanması ile Kapaklı ilçesi kurulmuştur. 30/12/2013 tarihindeki resmi nüfusu 85898 olan Kapaklı, (Türkiye'deki bir çok ilin merkez nüfusundan fazla ) uzun yıllar Türkiye'nin nüfusu en fazla artan yerleşim yeri olmuştur. Bu büyümeye ve gelişme artarak devam etmektedir.

ULAŞIM

Kapaklı İlçesine ulaşım, karayolu ve demiryolu ile yapılmaktadır. Kapaklı ilçesi, Kınalı Ayrımı - Çerkezköy - Çorlu yolu ile Çerkezköy - Saray - Vize - Kırklareli yollarının kavşak noktasında bulunmaktadır. Ayrıca Beyciler-Çerkezköy bağlantı yolu ile TEM’e bağlanmaktadır. Kapaklı için önem taşıyan TEM bağlantı yolu, ilçenin İstanbul metropolü ile ilişkisini kuvvetlendirmektedir. Kapaklı ilçesinin, Tekirdağ il merkezi ile bağlantısı Çerkezköy – Çorlu – Tekirdağ karayolu ile sağlanmaktadır. Kapaklı ilçesine Çerkezköy demiryolu bağlantısı İstanbul – Edirne – Avrupa demiryolu ile sağlanmaktadır. Çerkezköy istasyonu önemli ihracat istasyonlarından biridir. Ayrıca İstanbul – Çerkezköy elektrikli banliyö hattında 1996’dan beri yolcu taşınmaktadır. İlçedeki deniz yolu bağlantısı, Tekirdağ limanı ile ilişkilidir.

NÜFUSU

Kapaklı’nın nüfusu her geçen yıl artış göstermektedir. 2007 yılı itibariyle Karaağaç ve köylerden bağımsız nüfusu 41 bin 956 olan Kapaklı merkez nüfusu 2013 yılı sonu itibariyle 70 bin 267’ye 2014 yılı sonu itibariyle ise 75 bin 894’e yükseldi. Büyükşehir Yasası ile birlikte Karaağaç ile eski ismi ile köylerin Kapaklı’ya bağlanması ile birlikte Kapaklı’nın toplam nüfus miktarı da belli oldu. Karaağaç ve köylerin dahil edilmesiyle 2007 sonu itibariyle 55 bin 316 olan Kapaklı nüfusu, 2013 yılı sonunda 85 bin 898’e31 Aralık 2014 sonu itibariyle ise 92 bin 3’e yükseldi. Bu verilere göre Kapaklı’nın toplam nüfusuna son bir yıl içerisinde 6105 kişi eklenirken, son 8 yıl içerisinde ise 36 bin 687 kişi eklendi.

KÜLTÜREL YAPISI

Kapaklı'da yaşayan insanların % 90'ı Türkiye'nin 81 ilınden göç ederek Kapaklı'ya yerleşmişlerdir. Dolayısıyla her yöreden, her kültürden insana rastlamak mümkündür. İnsanlar geldiği yöreye ait şivelerin,yemeklerin,giyimlerin,adet ve geleneklerin bazılarının hala devam ettirmektedirler. Ancak zaman geçtikçe bazı gelenekler değişmekte bazıları da unutulmaktadır. 

Bölgesel ve yöresel dernekler vasıtasıyla bazı etkinlikler düzenleyerek insanlar bir araya gelmekte tanışmaya, kaynaşmaya ve bazı geleneklerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Kapaklı yeni kurulan bir ilçe olduğu için pek çok kurum yeni kurulmaktadır.Halk eğitimi merkezi, kültür merkezi, sinema salonları, tiyatro salonları, ticaret ve sanayi odasi, esnaf odasi, şoförler odasi gibi halkın sık sık bir araya gelebileceği, tanışıp kaynaşabileceği ve kültür etkinliklerinin yapılacağı sosyal alanlar bulunmamaktadır. Zaman zaman belediyemizin düzenlediği etkinliklerde ve milli bayramlarda bir araya gelerek bu ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadırlar. İnsanların çoğu göç geldiği ve çeşHiî yörelerden oldukları için komşuluk ilişkileri de çok fazla gelişmemiştir. Ancak en sevindirici husus bu kadar farklı yöreden gelen insanların, kültürel çatışma olmadan bir arada barış içinde yaşayabilmeliridir.

Çeşitli yörelerden gelmiş insanlar Kapaklı'nın belli bölgelerinde değil her yöne dağılmış vaziyettedirler. Yani bir apartmanda ve ya bir cadde ve sokakta her yöreden insan bulunmaktadır. Farklı yörelerden gelen bu insanlar tanışıp evlenmekte ve birbirlerinin kültürlerini tanıma şansı yakalamaktadırlar. İlerleyen zamanlarda Kapaklı'da bir çok kültürün bir arada yaşadığı kaynaştığı çok çeşitlilik gösteren kendine has, çok renkli bir kültürü olacağı aşikardır.

EKONOMİ

Kapaklı, 1970 lerde ağırlıklı olarak tanm ve hayvancılıkla geçinen bir nüfusa sahipti. 1973 yılından sonra Çerkezköy Organize Sanayinde fabrikaların çalışmaya başlamasıyla birlikte burada yaşayanlar işçi olarak çalişmaya başladı. Yıllar geçtikçe kurulan fabrikaların sayılarının artmasına paralel olarak Kapaklı'da çalışan sayisi da artış gösterdi. 6 Aralık 2012 tarihinde be§ tane köy ve bir belde Kapaklı'ya bağlanarak Kapaklı'nın yeni mahalleleri oluştu. Daha önce köy statüsünde olan Uzunhacı, Karlıköy, Bahçeağıl, Yanıkağıl ve Pınarca mahallelerinde yerel halkın büyük bir çoğunluğu, yaklaşık 5000 kişi tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlarken. Kapaklı merkez mahallelerinde ve Karaağaç Mahallesi'nde yaşayanların büyük bir çoğunluğu sanayi kuruluşlarında çalışarak geçimini sağlamaktadırlar. 

1234 ha alana kurulu olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinin büyük bir kısmı Kapaklı İlçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Burası Türkiye'nin en büyük ve en köklü sanayi bölgelerinden biridir, istanbul'a yakınlığı ve geniş ulaşım imkanları nedeniyle ( TEM Otoyolu, Çerkezköy Tren yolu, Tekirdağ Limanı, Çorlu Havalimanı, Istanbul Havalimanı) sürekli gelişme göstermektedir. Burada 321 sanayi parselinde 284 firma üretim ve inşaat halindedir. Buradaki firmaların 29'u yabancı ülke yatırımlarına aittir. 321 parselin dışında 3000 m2 nin altında 39 küçük parsel ve parsellerde üretim yapan 23 firma mevcuttur. 

Ayrıca Karaağaç mahalle sınırlanmız içinde yeni kurulan ıslah OSB alanımızda da 35 adet parselde bazıları inşaat bazıları faal durumda fabrikalar mevcuttur. Islah OSB'den normal OSB'ye geçiş çalışmaları devam etmektedir. Hem ıslah OSB de hem de Çerkezköy OSB alanındaki çeşitli büyüklükteki bu firmalarda yaklaşık 60.000 kişi çalışmaktadır. Bölgemizde bulunan farklı ölçekteki sanayi kuruluşlarının çoğunluğu Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. 2013 yılında açıklanan Türkiye'nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşunun 20 tanesi, ikinci 500 büyük kuruluş listesinin 14 tanesi bölgemizde yer almaktadır. Ayrıca 2013 yılında açıklanan Türkiye'nin büyük 1000 ihracatçı firması listesinde bölgemizden 24 firma yer almaktadır. Bu sanayi kuruluşlarının büyük bir kısmı Dünya'nın çeşitli ülkelerine ihracat yaparak hem bölge ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar. Her geçen gün sanayi kuruluşlarının sayısı artmakta ve buna bağlı olarak çalışan sayisi da artış göstermektedir.

KAPAKLI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

FİRMA LİSTESİ

EREN KAĞIT SAN VE TİC A.Ş
EKOLOJİK ÇEVRE GERİ DÖNÜŞÜM
FIRAT KİMYEVİ MADDE PLASTİK 
TARHAN GERİ DÖNÜŞÜM
ÇERKEZKÖY GERİ DÖNÜŞÜM
BEYLER KOÇAK (KİRACI CENAN BİLGİÇ)
TEKİNOĞLU (KAYMAZ TİCARET)
ÖZER MADENİ (MURAT PLASTİK)
ÖZER MADENİ  (ERKA HURDACILIK)
SALGAR HURDACILIK
ÇOBANOĞLU RAMAT
ULVİYE ÇOBANOĞLU (PALA DERİ)
YURT GERİ DÖNÜŞÜM
DÜZSAN METAL -teknik kimya 
DÜZSAN METAL -teknik kimya 
ARDIÇ ELEKTRİK SAN.VE TİC. AŞ.
GRAND BETON
GENCO LOJİSTİK VE DIŞ TİC LTD.
SEM-KA PLASTİK VAKUM LTD. ŞTİ.
YAVUZLAR PLASTİK
BRASSAN BAKIR ÜRÜNLERİ
TEK YAPI DEKARASYON MALZ LTD ŞTİ
MESEK METAL SAN.VE TİC. AŞ.
ELKON İNŞAAT MAKİNALARI SAN VE TİC LTD ŞTİ(ELKON3)
"ELKON ELEVATÖR KONVAYÖR ve MAKİNA SAN VE
TİC A.Ş (ELKON4)"
"ELKON ÇELİK MAKİNA ÜRETİM SAN. VE TİC. LTD. 
ŞTİ. (ELKON2)"
POLİYA POLYESTER A.Ş.
EKMEN AHŞAP AMBJ SAN TİC LTD ŞTİ.
ABA TEKSTİL ÖRME
KÖSENLİ ENTEGRE GERİ DÖNÜŞÜM
BORTAŞ BORU DEMİR SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
GÖKSEL METAL GERİ DÖNÜŞÜM
MEFA YALITIM A.Ş.
KALE KİLİT ve KALIP SAN. A.Ş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapaklı tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri kapaklı tehlikeli madde güvenlik danışmalığı kuruluşu kapaklı istanbultehlikeli madde kapaklı ondera adr tmgd istanbul kapaklı tehlikeli madde faaliyet belgesi kapaklı muafiyet belgesi kapaklı tehlikeli madde taşımacılığı kapaklı iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapaklı osgb kapaklı un onaylı ambalaj tedariği kapaklı yangın eğitimleri ve tatbikatı kapaklı adr genel farkındalık egitimi kapaklı malzeme güvenlik bilgi formu kapaklı tehlikeli madde faaliyet belgesi kapaklı hastane kapaklı tıp merkezi kapaklı solusyon yapıştırıcı kapaklı lpg kapaklı akaryakıt istasyonları kapaklı lojistik kapaklı plastik sanayii kapaklı boya vernik kapaklı diyaliz merkezi kapaklı labaratuar tıbbi tahlil kapaklı adr kapaklı tmgd kapaklı tmgdk kapaklı tmfb kapaklı msds kapaklı sds kapaklı kimya firmaları kapaklı kozmetik üretim firmaları kapaklı plastik sanayi kapaklı akaryakıt istasyonları kapaklı petrol ofisi kapaklı shell akaryakıt istasyonu kapaklı bp petrol istasyonu kapaklı aytemiz petrol kapaklı starpet kapaklı opet kapaklı eva petrol kapaklı kadoil petrol kapaklı moil petrol kapaklı adr ekipmanları kapaklı turuncu plaka kapaklı ambalajlı tehlikeli mal taşımacılığı kapaklı tankerli tehlikeli mal taşımacılığı kapaklı src5 kapaklı risk analizi kapaklı acil durum eylem planı kapaklı yazılı talimat kapaklı adr araç onay sertifikası kapaklı güvenlik planı kapaklı tehlikeli atık kapaklı tıbbi atık  kapaklı tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ  K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler  tmgdk istanbul  tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s

WhatsApp chat
WhatsApp chat