LALAPAŞA

LALAPAŞA

TARİHÇE

 İlçemizin tarihçesi, bölgeye ismini veren trak kavimlerine kadar uzanmakta olup  bu süreç içinde ilçemiz neolitik çağdan başlayarak birçok tarihi medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır.Bu zengin kültürel süreç dolayısıyla,İlçemizde birçok tarihi eser ve kalıntı bulunmaktadır.Dolmen, menhir, tümülüs, kale ve hamam kalıntıları, su kemerleri ve kiliseler bu zengin kültürel sürecin ayakta kalmaya çalışan örneklerindendir
İlçemiz 1361 tarihinde I.Murat’ ın kahraman komutanı Lala Şahin Paşa tarafından feth edilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Lala Şahin Paşa’nın diğer kahramanlıkları neticesinde, bu bölge kendisine has olarak verilmiş olup, İlçemiz ismini bu şekilde almıştır. İlçemizde Osmanlının dolayısıyla mimar Sinan’ın da derin izleri rahatlıkla görülebilir. Balkan savaşı öncesinde bölge bugünkü Hacıdanişment Köyü merkez kılınmak suretiyle bucak şeklinde Edirne İline bağlı olarak yönetilmiştir. 
        Tarihi kayıtlardan anlaşıldığına göre Lalapaşa İlçesi Edirne İli ile birlikte M.Ö. VIII ve VI. yüzyıllara uzayan Trakya bölgesinin en önemli yerleşim birimlerinden birisi olmuştur. Lalapaşa I.Murat’ın Lalası Lala Şahin Paşa tarafından 1361 tarihinde fetih edilmiş ve komutan Lala Şahin Paşa’ nın ismine izafeten Lalapaşa olarak anılmıştır.
        İlçemiz Lalapaşa 1912 yılından sonra Türk - Bulgar sınırlarında kalması ile birlikte önem kazanmış, Cumhuriyet döneminde bir süre Edirne'ye bağlı bir bucak olarak kalmakla birlikte 1945 yılında ilçe statüsüne kavuşmuş ve yönetimine 27 köy bağlanmıştır.

COĞRAFİ YAPI

İlçemizin kuzeyinde ve batısında Bulgaristan, doğusunda Süloğlu İlçesi, güneyinde Edirne İli yer almaktadır.
    İlçemizin yüzölçümü 536.7 km2(536.788da)rakımı ise 72 metre olup, Edirne’ye olan uzaklığı 24 km dir.İlçe arazisi genelde düz olmakla birlikte balkan (Hudut) kesimleri engebelidir.Tepelerin üst kısımlarında aşınma ile oluşmuş sivri dişli granitler bulunmaktadır.Kış yağmurları ile beslenen dereler tunca nehrine dökülmektedir.İlçemizde birçok küçük derecik olmasına rağmen önemli bir akarsuyu yoktur.
    İlçe iklimi tipik karasal iklimdir. İlçemize düşen yıllık yağış miktarı 350-450mm dir. İlçemiz aynı zamanda serhat bölge konumundadır. Türkiye’nin Bulgaristan ile olan sınırının 55.455m. si Lalapaşa bölgesindedir.
       Yapımı biten Edirne-Lalapaşa-Hamzabeyli Hudut Devlet Yolu ise İlçemiz sınırları içerisinden geçmektedir. 

EKONOMİK YAPI

   İlçe arazisi genellikle tepeliklerden oluşmaktadır. En yüksek tepesi Muhiddin Baba Tepesi'dir. Yükselti güneye gidildikçe azalır. İlçenin ovası tunca nehri vadi tabanındaki küçük bir düzlüktür. Büyük bir akarsu olan Tunca nehrinin küçük bir bölümü ilçemizden geçerek topraklarımıza bereket taşımakta ve tarımla geçinen halkımız için büyük öneme sahip olmaktadır.
        Çoğunluğu köylerde yaşayan ilçe nüfusunun büyük bir bölümü geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Ağırlıklı olarak tahıl, endüstri bitkileri, sebze ve meyve üretimi yapmakta olan çiftçilerimiz yağlı tohumlardaki üretim potansiyeliyle ülke çapında adını duyurabilmiştir.
        Ekonomik anlamda Edirne'nin şanssız ilçelerinden biri olan Lalapaşa sahip olduğu 15 kooperatif ortaklığı ile tarım ve hayvancılıkta ortaya çıkardığı ürünleri ekonomik bir değere dönüştürmeye çalışmakla birlikte her Perşembe kurulan halk pazarı da bu anlamda küçük üreticimiz için iyi bir gelir kapısıdır. Her yıl Ağustos ayının ilk Perşembe günü başlayıp dört gün süren Lalapaşa Festivali yağlı güreşleri ve sünnet şöleni ile hem ilçe için ekonomik bir değer yaratmakta hem de sosyal açıdan halkımız için büyük bir kaynaşma ve eğlence ortamı yaratmaktadır.
        Türkiye'nin Avrupa'ya açılan dört sınır kapısından biri olan Hamzabeyli Sınır Kapısı  da ilçemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. 19.06.2005 tarihinde Başbakanımız R. Tayyip ERDOĞAN tarafından resmi törenle açılan hudut kapısı, Edirne şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta, 60 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. İlçemiz için büyük bir ekonomik değer yaratan sınır kapısı, ülkemiz için de önemli bir değerdir

TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLER

  Bütün Trakya’da olduğu gibi Lalapaşa ve çevresi de Lalapaşa çevresi de tarih öncesi Trak Kavimlerinin hüküm sürdüğü ve yaşadığı bölgelerden biri olmuştur. Ama ne yazık ki bu dönemlere ait belge ve buluntular fazla değildir. En somut tarihi belge dolmenlerle menhirlerdir. Bu kalıntılar Lalapaşa’nın tarihini Neolitik çağa kadar götürmektedir.
        Taş Devri’nden kalma türbe ve tapınaklar bulunmaktadır. Kuzey Balkanlar’dan Trakya’ya göç eden bir topluluğa ait bu mezar anıtlara, “Tablataş, Kapaklıkaya, Perikızı Evi veya Dolmen” denilmektedir. Bunlar, bir mezar odasının çeperlerini oluşturan dikey taşların desteklediği bir ya da daha fazla blok taşın oluşturduğu tarih öncesi yapılardır. 4-5 bin yıl öncesinden kalan Dolmenlerin, ülkemizde yalnızca Kars’ta ve Lalapaşa ‘da yer aldığı bilinmektedir. Lalapaşa ‘da bulunan Dolmenler Orta Asyalı Lüvitlerden kalma yapıtlardır. Lalapaşa ilçesinin merkezinde Tümülüs içine gömülmüş sıradan olmayan bir Dolmen yer almaktadır. Mezar odası dışarıya açılan koridoru ile görülmeye değer niteliktedir. Dolmenler yekpare kaba taş bloklarından inşa edilmiştir. Hepsi de güneye bakan yekpare taş blok duvarların zemine yakın kısmında bir menfezi vardır. Genellikle açık bir giriş ve art arda kapalı iki mekândan oluşmaktadır. 
        Tapınma yerlerine Menhir (Uzuntaş) denilmektedir. Menhirler  toprağa dik olarak yerleştirilmiş tek blok taştan oluşur. Tarih öncesi dönemlere ait bu anıtlar, büyük ve kaba taşlardan yontularak işlenmişlerdir. Lalapaşa ve köylerinde geniş bir alana yayılmış durumda olan menhirlere ilçe merkezi dışında Hacıdanişment, Sarıdanişment, Domurcalı, Hacılar, Küçünlü, Demirköy, Çömlekakpınar ve Doğanköy yakınlarında çok miktarda menhir örnekleri bulunmaktadır. 
          Günümüze gelebilmiş en büyük menhirler Hacıdanişment Köyüne 3 Km mesafede, Domurcalı Köy mezarlığında, Demirköy menhir alanında ve Çömlekakpınar Köyü yakınlarındaki Kırıkköy Menhir alanındadır. Zaman içerisinde yapılan pek çok tahribata rağmen Kırıkköy’ de ayakta kalabilmiş 2 m’yi aşan 15 adet menhir bulunmaktadır. Tarihi açıdan büyük önem taşıyan bu alanın korunması için Kaymakamlığımız tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 
        Hacıdanişment Köyüne 1 Km kala Yenibağlar Kayalığı denilen yerde ve Hacılar Köyünün 200 m Güneydoğu yönünde bir çok menhir bulunmaktadır.
         Bir mezar odasının üzerine taş ve toprak yığarak oluşturulan yapay tepeciklere Tümülüs denilmektedir. Trakya da 2-3 bin civarında Tümülüs olduğu bilinmektedir. Edirne-Lalapaşa yolu üzerinde Hıdırağa Köyünün çıkışında ve Küçükdöllük Köyünün girişinde birer tane; Lalapaşa-Ortakçı yolu üzerinde Dokuztepeler Mevkiinde  dokuz tane Tümülüs yer almaktadır.
        2005 yılında Çömlekakpınar Köyü yakınında bulunan Tümülüslerden biri açılmış, içinden mezar odası ve tarihi bir çok eser çıkarılmıştır. Çıkarılan eserler buğun Edirne’de sergilenmektedir. 
        Kiliseden camiye çevrilmiş olan ve şu an kullanılmayan eski ilçe camisi yöremizdeki kültürel zenginliği sergilenmesi açısından görülmeye değer bir yapıdır.
       Ayrıca, ilçenin önemli tarihi zenginliği Sinanköy’ de yer almaktadır. Sinanköy Kalesi ve Mağaralar geçmişe dair gizemli güzelliğini günümüze kadar tam anlamıyla taşıyamasa da elde edilen bulgular görülmeye değerdir. Sinanköy’ün doğusunda bulunan Bizanslılardan kalma Tarihi Kale bir tepe üzerinde yer alan ve kalın sur parçaları ile devrinde oldukça görkemli olduğu sanılan bu kaleye ait tepenin altına açılan kaçış yolları bugün yarı yarıya kapanmış durumdadır. Mağara biçimindedir ve tepeye oyulmuştur. Tavanlarında bulunan tasvirler ve dini motifler günümüze kadar gelememiştir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LALAPAŞA TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURUMU LALAPAŞA TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ LALAPAŞA TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ LALAPAŞA MUAFİYET RAPORU LALAPAŞA MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU LALAPAŞA TEHLİKELİ ATIK LALAPAŞA TIBBİ ATIK LALAPAŞA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ LALAPAŞA UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİĞİ LALAPAŞA TMGD LALAPAŞA TMGDK LALAPAŞA ONDER ADR TMGD ISTANBUL LALAPAŞA MSDS LALAPAŞA SDS LALAPAŞA HASTANE LALAPAŞA TIP MERKEZİ LALAPAŞA DİYALİZ MERKEZİ LALAPAŞA AKARYAKIT İSTASYONLARI LALAPAŞA PETROL OFİSİ LALAPAŞA LPG LALAPAŞA SHELL LALAPAŞA OPET LALAPAŞA BP LALAPAŞA TÜRKİYE PETROLLERİ LALAPAŞA KADOİL LALAPAŞA MOİL LALAPAŞA AYTEMİZ PETROL LALAPAŞA İSG LALAPAŞA IMGD-CODE LALAPAŞA RID LALAPAŞA TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI LALAPAŞA TURUNCU PLAKA LALAPAŞA TEHLİKELİ MADDE TAŞIMA EVRAĞI LALAPAŞA SRC 5  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ  K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler  tmgdk istanbul  tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s

WhatsApp chat
WhatsApp chat