ÇORLU

ÇORLU

Marmara Bölgesi’nin Trakya bölümünde yer alan Tekirdağ ilinin en büyük ilçesi olan Çorlu, idari yönden 26 mahalleden oluşmaktadır.

Tekirdağ merkezine 38 km uzaklıkta olan Çorlu, Ergene havzasında ve Trakya’nın merkezî bir yerinde, plato yüzeyinin üzerindeki düzlükte yer alır. Doğudan Silivri, Muratlı ve Ergene ilçeleri ile çevrilidir. Güneyde ise; Marmara Denizi ve Marmara Ereğlisi bulunmaktadır. Yüzölçümü 409 km²’dir.

 Tekirdağ merkezine 38 km uzaklıkta olan Çorlu, Ergene havzasında ve Trakya’nın merkezî bir yerinde, plato yüzeyinin üzerindeki düzlükte yer alır. Doğudan Silivri, Muratlı ve Ergene ilçeleri ile çevrilidir. Güneyde ise; Marmara Denizi ve Marmara Ereğlisi bulunmaktadır. Yüzölçümü 409 km²’dir.

Çorlu’nun denizden yüksekliği 193 m’dir. Yıldız Dağları’nın uzantısı halinde sokulan sırtlar, Çorlu’nun en yüksek kesimini oluşturur. Çorlu arazisinin büyük bölümü Ergene Havzası içinde yer alır. Çorlu, Yıldız (Istranca) Dağları’ndan aşınan ve akarsulardan sürüklenen tortuların depolandığı bir dolgu bölgesidir. Ayrıca bu bölge, Ergene Havzası ile Marmara kıyı şeridi arasındaki su bölümünün ayırım sınırıdır.

Çorlu, Karadeniz ile Akdeniz arasında yer aldığı için bu iklim bölgelerinin etkileri altındadır. Kuzeyden inen soğuk hava kütleleri ile güneydeki Akdeniz ve Ege’den gelen nemli-ılık hava akımları bölge iklim yapısını etkiler. Kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir.

TARİHÇE


1. Türk  Hakimiyetinden Önce Çorlu

Trakya’nın ismi bölgeye de ismini veren Traklar’dan gelmektedir.  Traklar bölgeye büyük kitleler halinde gelmiş M.Ö. 4000’den itibaren akınları başlamıştır. M.Ö. 2000 yılına kadar süren ilk Trak akınları Anadolu üzerinden gerçekleşirken M.S. 1200 yılına kadar ikinci dalga Trak akınlarının ise kuzey yoluyla gerçekleşmiştir.

Bölgeye M.Ö. 1200 yılındaki Ege göçleri sonucunda Frigler, M.Ö. 800’lerde Yunan kolonileri yerleşmiştir. Böylelikle köy ve mezra olarak nitelendirilebilecek yerleşim alanlarında yaşayan bölge halkı, ilk olarak M.Ö. 7. yüzyıl başlarında şehir düzenine geçmiştir. Bu yıllarda kurulan koloni şehirlerinden bazıları zamanla gelişerek bağımsız şehir devleti haline gelmiş, Ege ve Akdeniz coğrafyası arasında bağlantı oluşturan en önemli unsur olmuşlardır. Marmara Denizi’nin kuzey kıyısında kurulan şehir devletleri arasında Bisanthe (Barbaros, Tekirdağ), Heraion Teichos (Karaevlialtı?), Perinthos (Marmara Ereğlisi), Selymbria (Silivri), Byzantion (İstanbul) bulunmaktadır.

Anadolu’nun genelinde olduğu gibi M.Ö. 546 yılında Perslerin idaresine giren Trakya, M.Ö. 430-281 yılları arasında Odrys Krallığı tarafından idare edilmiş, M.Ö.340 yılında Makedonya Kralı İskender tarafından fethedilmiştir.. M.Ö. 281-212 yılları arasında ise Keltlerin (Galatlar) bölgede hakimiyet kurdukları görülmektedir.

M.Ö. 168 yılında bölgede güç kazanan Roma İmparatorluğu idaresinde Trakya Krallığı oluşturulmuştur. Roma idaresinde bağımsızlaştırılan sahillerdeki Yunan kolonileri, iç bölgelere yerleşerek yeni köy ve kasabalar kurmuşlardır. Helen kolonileri tarafından kurulan önemli yerleşim yerlerinden biri de Çorlu olup Çerkezköy arazisinde çiftlikler ve ağıllar yer almıştır.

MS 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinden sonra Çorlu Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde kalmıştır.  MS 7. yüzyılda Bizans İmparatorluğu’na ait topraklar thema (kolordu) adı verilen askeri bölgelere ayrılarak İmparatorluğun Eyalet idaresine uzun yıllar damgasını vuracak bir sistemin temelleri atılmıştır. Oluşturulan themalardan biri de Thrakia Theması’dır.

Bizans İmparatorluğu’nun bölgedeki askeri açıdan önemli kalelerinden biri, Çorlu (Tzirallum/Tzirallun/ Tzirallon)’dur. Burası Bizans tarihi içerisinde önemli olaylara da tanıklık etmiştir. Mesela Aleksios Komnenos’un imparatorluğa yükseltilmesi, Çorlu toplantısında ele alınmıştır. İstanbul’da 1204 yılında kurulan Latin Devleti’nin idaresinde kalan bölge daha sonra 1247’de Bizans İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır.

2. Türk Hakimiyetinde Çorlu

2.1. Osmanlı Hakimiyetinde Çorlu

Trakya’da ilk Osmanlı fetih hareketleri, Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından başlatılmış, 1357 tarihinde Gelibolu, Konur, Bolayır, Malkara ve Tekirdağ yöreleri ile birlikte Çorlu’da Osmanlı idaresi altına girdi. Ancak 1359 yılında Süleyman Paşa’nın av sırasında attan düşerek ölmesi üzerine buraları tekrar Bizans İmparatorluğu’nun idaresine girmiştir. Orhan Gazi Bursa’da bulunduğu sırada Şehzade Murad’da Trakya bölgesinde fetih hareketleri yapıyordu. 1361 yılında Çorlu ve çevresi tekrar ele geçirildi. Çorlu’nun ele geçirilmesinden sonra Şehzade Murad bölgede fetih hareketlerinde bulunurken Bursa’dan babasının vefat ettiği haberinin gelmesi üzerine Bursa’ya giderek tahta geçmiştir. Tahta geçen Sultan I. Murad’ın ilk işlerinden biri de Edirne’nin fethi olmuştur. Edirne’nin fethinden sonra Sultan I. Murad Anadolu’da baş gösteren Karaman ve Eretna tehdidi yüzünden 1365 senesine kadar Anadolu’da kalmış ve Bursa’dan devletini idare etmiştir. Bu tehditlerin halledilmesinden sonra ise tekrar Rumeli’ye yönelmiştir. Bu arada Anadolu’dan Türkmenler bölgeye yerleştirilerek Türk hakimiyeti pekiştirilmiştir. Sultan Murad’ın I. Kosova Muharebesinde Miloş Kobilovic tarafından şehit edilmesinden sonra tahta Yıldırım Bayezid geçti. Sultan Murad’ın cesedi daha sonra Bursa’ya getirilerek defnedildi. Sultan I. Murad’ın Çorlu’yu ele geçirdikten sonra yıktırdığı kaleyi Bizanslılar fırsattan istifade tamir ederek tekrar ele geçirdiyse de Yıldırım Bayezid tekrar kaleyi zapt etmiştir. Bundan sonra Çorlu ciddi bir Bizans tehlikesi geçirmemiş ve Türk hakimiyeti pekişmiştir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Çorlu’dan şöyle bahsetmektedir: Çorlu Kalesi’nin durumu; Kurucusu Yanko ibn Madyan’dır. İlk önce 720 (1320) tarihinde Edirne fatihi Gazi Hüdavendigar fethidir. Yerlere kadar yıkılmıştır. Kendileri Kosova’da şehit olduktan sonra küffar yeniden tamir edip ( ) yıl ellerinde kalmıştır. Daha sonra  ( )  tarihinde Yıldırım Bayezid Han feth edip bütün duvarlarını yıkmıştır. Hala yapı kalıntıları Çorlu şehrinin kuzey tarafında bellidir. Daha sonra  ( ) tarihinde Fatih Mehmed Han feth etmiştir. Edirne hakimi hükmünde 150 akçe şerif kazadır. Ve nahiyesi 30 parça köydür. Kethüdayeri, yeniçeri serdarı, muhtesibi ve yeniçeri kolluğu yasakçıları vardır. İsimlendirilmesinin sebebi odur ki; Koca Gazi Hüdavendigar bu kaleyi feth etmede zorluk çektiğinden “Şu Çorlu dahi feth olmadı” demiştir. Fethedildiğinde ismine çorlu (hastalıklı, dertli) dediler. Gerçi yayla yerde havası tatlı yerdir ama genellikle Çorlu halkı çorlulardır, ama padişah seferi olduğunda her memleket halkının birer çeşit oran (haykırış) derler isimleri vardır. O isim ile birbirlerini çağırıp çadırlarını, tabilerini ve adamlarını bulurlar. Haleb diyarının oranı “Ya ahad”dir. Diyarbakır’ın “Amid”dir. Bu Çorlu’nun oranı olan “Bey” çağrılır, Çorlu çağrılmaz. Eski şehirdir. Kefere zamanında bunda bir deyr-i metin var idi. Sarı Saltuk orada makam edinmekle onun şerefiyetine bu şehir gayet bakımlı ve şenlik idi. Hala nice bir yerde yapı kalıntıları açık seçik bellidir, ama şimdi Osmanoğlu elinde tamamı 3.000 kiremit örtülü altlı üstlü kargir mamur binalardır. Ve toplam 15 Müslüman mahallesi ve 15 kefere mahallesi sayılır, ta kefere zamanındaki imaretten kalmış keferelerdir. Müslüman mahallelerin anlatılması: Evvela Arabacıbaşı Mahallesi, Muslihiddin Efendi Mahallesi, Keçecizade Mahallesi, Abbaszade Mahallesi, Karacaahmed Sultan Mahallesi, Burhanzade Mahallesi, Hisar Mahallesi, Hacı Gani Mahallesi, Mustafa Efendi Mahallesi, Odunpazarı ve ( ) mahallesi. Meşhur ve bakımlı mahalleler bunlardır. Ve her bir mahallede birer mescit vardır, ama üç yerde Cuma namazı kılınır, kalabalık cemaate sahip büyük camiler vardır.

Havası gayet tatlıdır. Bağları vardır ama üzümü pek beğenilmez. Beğenilenlerinden; peyniri Rum, Arap ve Acem’de meşhurdur. Hatta küçük küçük Çorlu peyniri, dil peyniri ve kaşkaval peyniri ve Kemal katığı peynirine benzer, ne Midilli peynirine ve ne Şam karişesine (ekşimik) benzer. Padişahlara ve bütün diyarlara hediye gider bir tür Çorlu’nun kaşkaval peyniridir ki Mısır’ın cübin-i halumu (halum peyniri) onun yanın da sanki Varna peyniridir. Zira bu Çorlu ovalarında nice kere yüz bin sürü koyunları var. Hepsi yeşillik vadinin nice bin çeşit otlarından ve yeşilliklerinden otlayıp süt hasıl edip ondan peynir ederler: Büyük düzlük geniş ovalardır ki halk arasında “İlahi seni Çorlu kırında pitireyim?” derler. Bu söz halk arasında atasözü olmuştur. Ve bu şehrin halkı gayet ikram sahibi adamlardır ve nice bin sürü koyun sahipleridir. Ve bu Çorlu şehrinin kıblesinde Marmara denizi kıyısında Tekirdağı şehri bir konaktır ve kuzey tarafında Kırkkilise (Kırklareli) şehri de bir konaktır. Batı tarafında Edirne dört konaktır ama dört tarafı gayet bakımlıdır.

3. Osmanlı Arşiv Belgelerinde Çorlu

3.1. Osmanlı Padişahları ve Çorlu

Fatih Sultan Mehmed Osmanlı Devleti’nin 7. padişahı olarak 1451 yılında tahta geçti ve 30 yıllık bir hükümdarlık süresinden sonra 1481 yılında hayatını kaybetti.

Fatih Sultan Mehmed’in hiç şüphesiz en önemli faaliyeti İstanbul’un fethi olmuştur. 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesinden sonra adına cami ve külliye yaptırmıştır. 1470 yılında tamamlanan Fatih Cami ve Külliyesi Vakfının giderlerini karşılamak üzere Çorlu gibi birçok yerde vakıf arazileri bulunmaktaydı. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed zamanında yapılan Çorlu’nun ilk camisi olma özelliğine de taşıyan Fatih Cami (Ebulfeth Sultan Mehmed Han Camii) ile ilgili olarak Osmanlı Arşiv belgelerine şunlar yansımıştır:

İstanbul’daki Ebulfeth Sultan Mehmed Han Camii, Türbesi ve imareti evkafı için İstanbul Rumiyan, Ermeniyan ve Gebran cizyesi malından beher ocaklık olarak tayin edilen meblağın Çorlu ve Ereğli Beytülmal Mukataası’ndan mahsub edilmesi talep edilmektedir. Yine aynı vakfın mülhakatından Rumeli’de Ereğli Mukataası’nın verimsiz olması sebebiyle üç sene müddetle Çorlu Mukataası ile birlikte el-Hac Ahmed’e iltizam olunması emredilmiştir. Vakfa yapılan kanunsuz müdahaleler bağlamında ise, Sultan Mehmed Han-ı Gazi Vakfı’nın Ereğli, Silivri, Tekirdağ, Çorlu ve Rodosçuk’daki vakıf gelirlerine kanuna ve nizama aykırı olarak yapılan müdahalelerin önlenerek bu gelirlerin vakıf tarafından tahsilinin sağlanması emredilmiştir. Yine Sultan Mehmed Han-ı Gazi Vakfı mukataatından Çorlu maa, Ereğli ve Çanta ve tevabii köyleri ahalileri yükümlü oldukları vergileri verdikten sonra hiçbir taraftan bunlara müdahale edilmemesi emrini hâvî Çorlu kadısına ve yapağıcı ustasına hüküm verilmiştir.Bir başka belge de Sultan Mehmed Han Vakfı adına Hazine-i Amire’ye teslim edilen Çorlu’daki beytülmal-i kefere mukataası hissesi akçesinden mevacib taksiti tesviyesine dair tahvil tezkiresi verilmiştir.

1762 yılına gelindiğinde Çorlu’da bazı mahalleri köhnelenen ve tamire muhtaç olan Ebulfeth Sultan Mehmed Han Câmii’nin lüzumsuz masraf yapılmamak kaydıyla tamir edilmesi emredilmiştir. Yine aynı caminin 1892’de tekrar tamir edilmesi için emir yazılmıştır.

1809 yılında Sultan Süleyman Vakfı’ndan Çoksekban mukataası dahilinde Yakublu Çiftliği ile Sultan Mehmed Vakfı’ndan Silivri ve Çorlu arasında Bosna Çiftliği arazisinin vakfa terki ve eşya, hububat, ağnam ve sair hayvan ve aletlerinin tersane masraflarına tahsisi uygun görülmüştür.

Fatih Sultan Mehmed’in 1481 yılında vefatından sonra tahta geçen Sultan II. Bayezıd zamanı nispeten sakin geçmekle birlikte Çorlu için önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Çünkü babasına karşı isyan eden Yavuz Sultan Selim Çorlu yakınlarında Uğraşdere mevkiinde yaptığı savaşı (1511) kaybetmesine rağmen padişahlığa giden yolu burada açılmıştır. Yoğun baskı altında kalan Bayezid tahtı oğluna bırakmak zorunda kalmış ve Nisan 1512 Yavuz Sultan Selim Osmanlı Devleti’nin dokuzuncu padişahı olarak tahta geçmiştir. Çorlu’da savaşı kaybetmesine rağmen padişahlık yolu açılan Yavuz Sultan Selim kısa süren yaklaşık 8 yıllık padişahlık hayatı yine Çorlu’da yakalandığı amansız bir hastalık neticesinde 1520 yılında sona ermiştir. Sırtında çıkan ur sebebiyle Çorlu’da 40 güne yakın tedavi görmüşse de hayata gözlerini burada yummuş ve yerine tek oğlu Kanuni Sultan Süleyman geçmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman uzun süren saltanatı boyunca (1520-1566) pek çok vakıf, cami ve hayrat yaptırmıştır. Özellikle Mimar Sinan’ın yaptığı eserler Osmanlı Devleti’nin ihtişamını daha da artırmıştır. Kanuni Sultan Süleyman devletin sınırlarının ulaştığı her yerde hayır eserleri bırakmıştır. Balkanlardan, Arabistan yarımadasına, Kuzey Afrika’ya kadar pek çok eser bırakmış, Mescid-i Aksa ve Kabe’nin tamiratlarını gerçekleştirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Çorlu’ya da Cami, imaret, mektep, hamam, aşhane ve su yolları yaptırmıştır. Çorlu suyu üzerine bir de köprü inşa ettirmiştir.

1573 tarihli bir belge de Sultan Süleyman’ın Çorlu kasabasına getirttiği suyun kırsal alanlardan geçen kısımlarında suyun her iki tarafından dörder zira (yaklaşık 2,5 metre) arazinin ektirilmemesi ve bu su yollarının muhafazası için Çorlu kadısına hüküm yazılmıştır.Yine aynı yıl Vize beyine de hüküm yazılmış ve su yollarının tamiri için 6 kişinin görevlendirilmesi emredilmiştir.1762 yılında ise Çorlu’da Kanun-i Sultan Süleyman’ın yaptırdığı cami, imaret, mektep, aşhane, hamam ve su yollarının tamiri için kullanılacak olan kireç Soğucak köyünden sağlanmakta olup ancak birkaç senedir ahalinin kireç bedelini iki katına çıkarmış olması nedeniyle alınacak kirecin eski fiyat üzerinden görülmesine dair Vize müsellimi ve naibine yazı yazılmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Çorlu’ya yaptırdığı cami ve vakıf ile ilgili olarak da şu belgeler bulunmaktadır; 1585 yılında Sultan Süleyman Cami ve İmareti mütevellisinin görevini aksatması ve vakıf gelirlerinin zarara uğratılması nedeniyle bu görevin Sultan Süleyman evkafı umum mütevellisi Bali’ye tevcih edilmiştir.Yine aynı vakıfta tamirat yapılacağından 1705 yılında evkaftan olan bir handa devlete ait saman ve zahirelerin Hayrabolu’ya nakledilerek boşaltılması emredilmiştir. 1706 yılında ise vakfa bağlı Kutlofça Mukataası evkafı reayasının muaf ve müsellem olmak üzere zabt olunur iken istilalardan dolayı mukataanın harab ve hanelerinin yandığı ve yerlerine gelen reayanın da firar ettiklerinden ağnam vesair vergilerden muaf tutulmalarını talep etmişlerdir. 1769 yılında Sultan Süleyman Camii Hatip ve Vaizi olan Dürrizade İbrahim Efendi’nin vefatı üzerine yerine Ahmed Efendi tayin edilmiştir. Yine aynı yıl Sultan Süleyman’ın Çorlu Nehri üzerinde inşa ettiği köprüyü tamir eden Ali Ağa’nın Ergene köprüsünün tamirine de görevlendirilmiştir.Kanuni Sultan Süleyman’ın Çorlu’da yaptırdığı Camive su membaları 1897 ve 1898 yıllarında tamir edilmiştir.

Osmanlı Devleti’nde avcılık çok gelişmiş, teşkilatlanmış ve ülkenin her tarafında yaygınlaştırılmıştır. Kuruluş devri Osmanlı padişahları sürek avlarına zağarcılarla birlikte çıkmış, daha sonra padişahın yanında ava çıkma imtiyazı saray avcılarına geçmiştir. 1478 yılına kadar bunların âmiri şahincibaşı iken bu tarihten sonra Enderun’daki “hâne-i bâzyân” da denilen doğancı koğuşunun âmiri doğancıbaşı olmuştur. Ava düşkünlüğü ile bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olma oğlu II. Selim’de (Sarı Selim)Çorlu ve civarında ava çıkmaktadır. 1568 tarihli bir belge de Padişahın bu kışı Çatalca, Çorlu ve Kemer’de ava çıkacağından o civardaki av yerlerinin korunu kimseye tazı ve doğan avlattırılmaması emredilmiştir.Yine 1571 tarihli bir belge de Padişahın bu sene Edirne’de kışlayacağı belirtilerek Çorlu’daki Umurca ve Kemer menzillerinde bol miktarda zahire hazırlanması istenmiştir. 1573 tarihli başka bir hüküm de Çorlu tarafına ava çıkacak olan padişah maiyeti için konak mahalli tayin olunan Halkalı Menziline arpa, ot, saman, odun vesair zahirenin hazır edilmesine dair İstanbul kadısına yazılmıştır. Bir sureti de Çorlu kadısına gönderilmiştir. Ayrıca Çorlu civarına ava gidecek olan padişah için birer kasap, bakkal, nalbant ve aşçı gönderilmesine dair bir hüküm de İstanbul kadısına yazılmıştır.

Padişah II. Selim (Sarı Selim) döneminin bir önemli belgesinden, Şehzade Murad’ınannesinin mülkiyetine verilen Çorlu’nun Kadıoğluköyü’nde köyün bilir kişileri ve arazi ile alakalı olanlarıyla birlikte eski sınır alametlerinden zayi olanlarının yenilenmesi ve sınırlarının yeniden tespit edilerek mahkeme siciline kaydedilip bir suretinin de İstanbul’a gönderilmesine dair Çorlu ve Bergos kadılarına hüküm yazıldığı görülmektedir.

Sultan III. Mehmed döneminden bir belge de Padişah’ın Çorlu gaziliğinden reayası olup seferden döndükten sonra on üç kişinin doğancı yapıldığı bunların dışında doğancılık iddia edenlere itibar edilmeyip vermeleri gereken vergilerin kendilerinden tahsil edilmesi emredilmiştir.

Sultan I. Abdülhamid’in oğlu olan Sultan II. Mahmud 20 Temmuz 1785 tarihinde dünyaya geldiğinde Çorlu’da dualar edilip şenlikler yapılmıştır. Sultan II. Mahmud dönemine ait bir belge de ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından Çorlu’da yaptırılan dokuz adet çeşme ve iki adet caminin şadırvanı ile su yollarının tamirinin tamamlanmak üzere olduğu ve Sultan Mahmud için yeni bir çeşme yaptırılacağına dair padişahın hatt-ı hümayunu mevcuttur.

Sultan II. Abdülhamid zamanında Çorlu’da Türbedere, Velimeşe, Veli ve Kızılpınar ve diğer bazı köylerde inşa edilip Sultan Mustafa, Sultan III. Mehmed, Sultan Ahmed, Sultan II. Osman ve Yavuz Sultan Selim adları verilen camiler için Mekteb-i Sultani Farisi Muallimi Feyzi Efendi’ye yazdırılan metinler padişaha arz edilmiştir. Bu belge de adı geçen köy ve cami isimleri şunlardır:

-         Velimeşe köyünde Sultan III. Mehmed Camii

-         Türbedere köyünde Sultan Mustafa Camii

-         Ferecik köyünde Sultan III. Murad Camii

-         Sarbdere köyünde Sultan II. Bayezid Camii

-         Kızılpınar köyünde Sultan II. Osman Camii

-         Bodime (Podima) köyünde Kanuni Sultan Süleyman Camii

-         Koyuntepe köyünde Yavuz Sultan Selim Camii

-         Selimiye köyünde Sultan II. Selim Camii

-         Veli köyünde Sultan Ahmed Camii

Yine 1894 tarihinde Çorlu Emlak-ı Hümayun köylerinde Velimeşe, Türbedere, Veli ve Kızılpınar köylerinde yaptırılıp Sultan Mustafa, Sultan III. Mehmed, ve Sultan II. Osman adları verilen camilere konulmak üzere hazırlanan tarihler Sultan II. Abdülhamid’e takdim edilmiştir. Sultan II. Abdülhamid dönemine ait bir başka belge de ise 1908 yılında Çorlu’da Padişah tarafından Hazine’ye verilen Emlak-ı Hümayun Şubesi binasını askeriyeye tahsis edilmiştir.

1910 senesinde Sultan Reşad Çorlu’da Kanuni Sultan Süleyman Medresesi civarında ahali yardımıyla temeli atılıp inşasına başlanılan İbtida Mektebi’nin ismine Kanuni Sultan Süleyman ismini vermiş ve bu mektep için elli lira bağış yapmıştır. 1911 senesinde Çorlu kasabası kenarında iskan edilen muhacirlerin teşkil ettikleri mahalle padişahın ismine izafetle Reşadiye ismi verilmiştir.

ULAŞIM

Çorlu’nun üzerinde bulunduğu arazinin düz olması kara ve demir yolu ulaşımında büyük kolaylık sağlamaktadır. İlk çağlardan beri yoğun biçimde kullanılan İstanbul-Edirne (D-100) karayolu hala işlek bir şekilde kullanılmaktadır. 

1993 yılında tamamlanan ve 1994 yılında Çerkezköy yolu üzerinde bağlantısı sağlanan TEM otoyolunun hizmete girmesiyle İstanbul-Çorlu arası oldukça kısalmıştır.

İstanbul-Edirne demiryolunun inşaatına 1869’da başlanmış: yol 1888 yılında sefere açılmıştır. Bütün Trakya’yı katederek İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan demiryolunun Çorlu sınırlarında kalan uzunluğu 20 km’dir.8 Ağustos 1998 günü açılışı yapılan ve uluslararası uçuş trafiğine açık olan Çorlu Havalimanı, Trakya’nın hava trafiğindeki kalbi haline gelmiştir. Çorlu Havalimanı, Çorlu- İstanbul istikametinde bulunan Seymen mevkiinde olup, şehir merkezine uzaklığı 15 km’dir. Çorlu Havalimanı’ndan düzenli olarak her gün Ankara’ya uçuş yapılabilmekte, yolcular Ankara’da aktarma yaparak Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlere ulaşabilmektedir. 

NÜFUS

Çorlu'da şehirleşme 1970'lerden itibaren hız kazanmıştır. Çorlu, özellikle 1990 sonrası, hızla artan bir sanayi ile Türkiye'de en fazla göç alan yerlerden biri haline gelmiştir.  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre TÜİK tarafından 2018 tarihi itibariyle açıklanan verilere göre ilçenin toplam nüfusu 260.437'dir.

EKONOMİ

    İlçemiz ekonomisi sanayiye ve tarıma dayalıdır. Hayvancılık eskiye nazaran önemini kaybetmiştir. Çorlu ve çevresi ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği bölgelerin başında gelmektedir. İlçede 26 adet banka bulunmakta olup, bazı bankaların bir veya birden fazla şube açmasıyla birlikte şube sayısı 50’ye yükselmiştir. Ayrıca ilçemizde gayri sıhhi müessese sayısı 1.131, gerçek ve tüzel kişi sayısı 6.915 olmak üzere toplam 8.046 üye işyeri kaydı bulunmaktadır.

SANAYİ

Çorlu, zengin yeraltı suları ve sanayiye ayrılmış boş alanları ile başlangıçta kimya, deri ve tekstil fabrikalarının yoğunlaştığı bir bölgedir.İlçede, Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 5030 üye kaydı bulunmaktadır.Özellikle tekstil, boyama, deri, ayçiçek yağı, kağıt, makine imalatı, dondurma fabrikaları, Çorlu-Tekirdağ yolu bölgesinde ise (Karatepe)

   Taş ocakları ve ayçiçek yağı işleyen fabrikalar, Çorlu-Çerkezköy yolu bölgesinde ise tekstil, boyama, kablo, meşrubat, kazan fabrikaları, Türkgücü Köyü yolu üzerindeki bölgede ise tekstil fabrikaları faaliyette bulunmaktadır.

Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi 1998 yılında 130 hektar alana kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Bölge içerisinde hâlen 106 adet deri fabrikası bulunmakta olup, bu fabrikalardan 45 adedi faaliyet yapmakta ve 1.750 kişiye istihdam sağlamaktadır. Biri 3.000 m3/gün, ikincisi 4.500 m3/gün kapasiteli iki adet arıtma tesisi bulunmasına rağmen bölgenin en önemli sorunlarından biri olan çevre ve özellikle atık su sorunu nedeniyle 36.000 m3/gün kapasiteli üçüncü atık su arıtma tesisi yapılarak faaliyete geçirilmiştir.

ÇORLU SANAYİİ
AVRUPA SERBEST BÖLGESİ (ASB)
3M Serbest Bölge Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Sanayi ve Tüketim Ürünleri
4K Dış Tic. Ve Paz. Koll. Şti.
Tekstil
59 Dış Ticaret A.Ş.
Ticaret
A.B.A. Otomotiv Ahmet Bulut
Otomotiv
A.D.Z. Dış Tic. ve Müş. Hizm. Ltd. Şti.
Ticaret
Akkaya EPS EPP Makine San A.Ş.
Makina
Alcn Tekstil Dış Tic. Ltd. Şti.
Tekstil
Alphachem Mehmet Cengiz SAĞ ve Osman Macit MISIRLI Koll. Şti.
Kimya
Alptekin Dyes-Chemicals Mahmut Atilla ALPTEKİN ve Ortakları Koll. Şti.
Kimya
Altona Cosmetics Technology San. ve Tic. A.Ş.
Kozmetik
Altun Besicilik San. ve Tic. Ltd. Şti.
Ticaret
Alugen Aluminyum San. Tic. A.Ş.
Aluminyum Profil
Alümina Endüstri A.Ş.
Endüstriyel Ürün Üretimi
Amor'e Design Home Textile Koll. Şti.
Tekstil
Aran Dış Ticaret - Ahmet ARMUTÇUOĞLU
Makine
Arkadaş Makine Kimya Sanayii ve Ticaret A.Ş. (ASB Şubesi)
Makine
Artı İletişim Telekom Ltd. Şti. ASB Şubesi
Dayanıklı Tüketim Ürünleri
Athos Elektrik Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Elektrik-Elektronik
ATT Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. ASB Şubesi
Tekstil
Bağtur İnşaat Sanayi
Otomotiv
Baylikit Aroma Mamülleri Ltd. Şti.
Aroma Ürünleri
BBCA Depolama Sistemleri Tarım İnş. San. Tic. A.Ş.
Depolama Sistemleri
Bekaert Tekstil San. ve Tic. A.Ş
Tekstil
Bes Dış Ticaret Koll. Şti.Birol ÇAKIR ve Ortağı
Reklam
Bilkont Dış Tic. Ve Tekstil San. A.Ş.
Tekstil
BURO TEKNİK San. Ve Tic. Ltd.
Otomotiv
Caspian Group Dış Tic. Ltd. Şti.
Beyaz Eşya
Cem-Sel Kollektif Şirketi Yaşar EŞGİN ve Ortağı
Tekstil
Ce-Ze Tekstil Dış Tic. Paz. Koll. Şti. Celal ÖZEN ve Ortakları
Tekstil
Constab Middle East Polimer A.Ş.
Kimya
Çağatay Köse Makina İnşaat ve İmalat Sanayi
Makina
Çorlu Endüstriyel Elek. Mak. Oto. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Endüstri Ürünleri
Daiyang SK Networks Metal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Çelik
Dal Teknik - Cevdet Dal
Makina
Darmin Tekstil San. Tic. Loll. Şti.
Tekstil
De Metalurji Koll. Şti. İsmail DEMİRKAYA ve Ortağı
Makine
Denge Kimya Koll. Şti. Halil AKSOY ve Ortağı
Kimya
DK Dış Ticaret - Fuat ÇÖLLÜ
Tekstil
Done Danış. Bilgi Tek. Müh.Ve Eğitim Hiz. Koll.Şti.
Yazılım
DTB Denizcilik San. ve Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Tekne
Dystar Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Kimya
EAE Elektrik Asansör Endüstrisi İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ASB Şubesi
İnşaat
Ear Teknik İşitme ve Odiometri Cihazları San. ve Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Medikal Sağlık
Ege Metalurji San. Tic. Ltd. Şti.
Metal İşleme
Ege-Bant Trade Salih EGELİ ve Ortakları Koll. Şti.
Yalıtım Malzemeleri
Elit Grup Mak. San. ve Tic. Koll. Şti.
Makina
Elit Makine Sanayi Ve Ticaret Kollektif Şirketi Cevat Taşkan Ve Ünal Aykun
Makine
Elpa Dış Tic. A.Ş. ASB Şubesi
Tekstil
Entema Makine Sanayi Koll. Şti. Ömer GÖKCAN - Hakan GÜREL
Makine
EPTA İstanbul Soğutma Sistemleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.
Soğutma Sistemleri
Ercan ÖZSİVRİ - Boru Mil Sanayi
Boru
Eurotec Mühendislik Plastikleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Kimya
Exen Precision Metal San. Ltd. Şti.
Çelik
Ever Bright Bio Teknolojileri A.Ş.
Bio Teknoloji
EYS Makina İnşaat ve Yapı Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Yapı Malzemeleri
Federal Power Corporation İlhan İLKER
Otomotiv
Flammastek Tekik Montaj San. Ve Tic. A.Ş. ASB Şubesi
Uçak Yan Sanayi
Flextronics Global Services Lojistik Hizmetleri Ltd. Şti.
Lojistik
Flokontrol Endüstriyel Otomasyon San. Tic. Koll. Şti.
Elektronik
Foxconn TR Teknoloji San. Ltd. Şti.
Elektronik
Fuar Ticaret - Erol EROĞLU
Tekstil
Gemini Ahşap Sanayi Ali Nezihi Abay Kollektif Şirketi
Ahşap Kaplama
Giza Dış Ticaret ve Sanayi Koll. Şti. Sezayi ŞENYUVA ve Ortağı
Kimya
Golden Horn Machinery San. ve Tic. Koll. Şti. Fahreddin Selman ALEMDAR ve Ortakları
Makine
Grandtech Mekatronik San. Tic. Koll. Şti.
Makine
GTS Otomotiv Nakliye Petrol Ürünleri Mak. San. Ve Tic. Koll. Şti. Deniz GÜLSEREN ve Ortağı
Otomotiv
Havati Tekstil-Fahrettin Akçınar ASB Şubesi
Tekstil
Hc Dış Tic. Koll. Şti. Hakan Cemal Ve Ortağı
Dış Ticaret
HRC Orman Ürünleri İmalat San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Ambalaj
Huzur Makine Ali YILMAZ ve Bülent YILMAZ Koll. Şti.
Makine
IG Ambalaj Koll. Şti.
Ambalaj
Indorama Ventures Corlu PET Sanayi A.Ş
Polyester Granül
İki A Enerji Sistemleri Tekstil Tic. Ltd. Şti.
Tekstil
İltekno İleri Tekn. Müh. ve Tic. A.Ş. ASB Şubesi
Makina
İmparator Konf. Dok. San. Dış Tic. Ltd. Şti.
Ev Tekstili
İntro Tekstil Dış Tic. Koll. Şti. Osman Gürhan ERTÜR ve Ortağı
Tekstil
İyon Dyes Koll. Şti. Yaşar Göl ve Ortağı
Kimya
Jurgen BURGER
Otomotiv
Kartal Dekorasyon San. Tic. Ltd. Şti.
Ticaret
Korozo Ambalaj San. Tic. A.Ş.
Ambalaj
Levi Strauss Dış Tic. Ltd. Şti.
Tekstil
Lindsay Sulama ve Altyapı San. Tic A.Ş.
Tarım Sulama Sistemleri
M.G.C. Dış Tic. Ve Deri Tekstil San.Koll. Şti. Celal BAYKAL ve Ortakları
Deri
Makel Dış Ticaret Koll. Şti. Mehmet İlker YETİŞ ve Ortakları
Makine
Matset Matbaa Makina ve Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. ASB Şubesi
Matbaa Malzemeleri
MAXTECH CNC TAKIM TEZGAHLARI SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
CNC Takım Tezgahları
Maysan Takım Tezgahları San. Ve Tic. A.Ş.
Makine
MCB LPG Sanayi ve Dış Ticaret Koll. Şti. Cem Hasan BEŞE ve Ortağı
Makine
MCF Massive Chipping and Forming Sert Talaşlı İşleme Şekillendirme San. ve Tic. Ltd. Şti.
Otomotiv Yan Sanayi
Mega Carpets Halı Tekstil Koll. Şti.
Halı
Mega Group Dayanıklı Tüketim Malları Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Dayanıklı Tüketim Ürünleri
Meghmani Dyes and İntermediates LTD. ASB Şubesi
Tekstil Kimyasalları
Meriç Boru ve Ek Parçaları San. Tic. Ltd. Şti.
Boru ek parçaları
Metu Elektromekanik Koll. Şti. Mehmet TURGUTLUGİL ve Ortağı
Tektil
Mireks Dışl Ticaret Koll. Şti.
Makina
Mito Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.
Tekstil
Modavizyon Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.
Tekstil
MTC Telekomünikasyon San. ve Dış Tic. Koll. Şti. İsmail Boz ve Ortağı
Telekomünikasyon
MTU Motor Türbin Sanayi ve Tic. A.Ş. ( ASB Şubesi )
Makine
Murat Kurt Ceren Gıda Sanayi Dış Ticaret
Gıda
MVA Dış Tic. Koll. Şti. Murat Yalçıntaş ve Ortağı
Otomotiv
Nasda Solutions Tekstil San. A.Ş.
Tekstil
Netlog Yatırım A.Ş.
Lojistik
Netplast Makina San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Makina
Öz Neptün Otomotiv Turizm Gıda Tekstil İnş. Nakliyat San. Recep MUTLU ASB Şubesi
Otomotiv
Özköse Ticaret Halil Köse
Geri Dönüşüm
Pasha Deri Uluslararası Dış Ticaret Ltd. Şti.
Deri
Petkay Petrokimya Plast. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Petrokimya
Pikasan Plastik Kauçuk San. A.Ş. ASB Şubesi
Plastik Kauçuk
PKS Kauçuk İnşaat Ot. Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
İnşaat Malzemesi
Pilastom Polimer San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Polimer
Pollen Endüstriyel Gıda Koll. Şti.
Gıda
Polyplex Europa Polyester Film Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Polyester
Progum Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.
Gıda
RMH General Trading İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Çelik İnşaat Malzemesi
Rigel Elektrik Enerji Sis. San. Tic. Ltd. Şti.
Elektrik Sistemleri
Roteks Pet Ambalaj San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Ambalaj
Sake Yapı Malzemeleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.
İnşaat Malzemesi
      
Sc Metalıne Çatı Sistemleri San. Ve Tic. A.Ş.
İnşaat Malzemesi
Semeka Tektil Konf. Dış Tic. ve Paz. Koll. Şti. Selçuk Mehmet Kaya ve Ort.
Tekstil
Serenay Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti.
Ambalaj
Seyyit Mevlana Oral-Orkim Kimya ASB Şubesi
Tekstil
Sönmez San. Ve Tic. Koll. Şti.
İnşaat
Sunal Makina San. Tic. Koll. Şti.
Makina
Şanlı Bilişim Tekn. Tic. ve Paz. Ltd. Şti.
Tüketici Elektroniği
T Makina Dış Tic. Koll. Şti.
Jenaratör
Tampar Makine ve Ekip. Ltd. Şti.
Tarım Makineleri Yedek Parçaları
Tart Endüstriyel Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti.
Ambalaj
Tekin Yönetim İş Sağlığı ve Güvenlik Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.
İş Sağlığı ve Güvenliği
Teksan Jeneratör San. ve Tic. Koll. Şti.
Jeneratör
Teksis Dış Tic. A.Ş.
Tekstil
Tesko Güç Sistemleri Teknik Servis ve Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Güç Sistemleri
Timuçin Öztürk Üniteks Kumaşçılık Koll. Şti.
Tekstil
T-Max Machines & Equipment Koll. Şti.Semih DOĞAN ve Ortakları
Otomotiv
TSK Test Sistemleri Sanayi Ltd. Şti.ASB Şubesi
Otomotiv
Turgaysa Metal San. Ve Tic. A.Ş.
Metal
Turkuaz Tekstil İnşaat Dayanıklı Tüketim Malları Gıda ve Petrol Ürünleri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Ev Tekstili
Türkperoksit Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Kimya
UGS Uğur Geri Dönüşüm ve Elyaf San. Tic. Ltd. Şti. ASB Şubesi
Polyester Elyaf
Ultrakim Kimya San. Ve Tic. A.Ş.
Kimya
Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş. ASB Şubesi
Gıda
Uzay Dış Ticaret Memduh Uz Şahıs Şirketi
Makine
Ümit CNC Teknolojileri San. Ve Tİc. Ltd. Şti
Makine
Volkaner Metal San. Tic. A.Ş.
Metal
Viracolor Kimya San. ve Tic. A.Ş.
Kimya
White Silk Sanayi ve Ticaret Koll. Şti.
Tekstil
World Medicine Europe İlaç San. Ltd. Şti.
İlaç
Youngone (İstanbul) Apparel Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Tekstil

ÇORLU DERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

FİRMA LİSTESİ

Ağaoğlu Katı Atıklar 
Ak-Göl Deri San Tic Ltd Şti 
Alpaka Deri San Tic Ltd Şti
Arpel Deri San Tic Ltd Şti
Aslan Deri San Tic Ltd Şti
Avova Kürk San Tic Ltd Şti
Baykallar Teks. Deri San Tic Ltd Şti
Beb Deri San Tic Ltd Şti
Ennur Deri San Tic Ltd Şti
Berk Deri San Tic Ltd Şti
Beta Deri San Tic Ltd Şti
Beyder Deri San Tic Ltd Şti
Beysa Deri San Tic Ltd Şti
Birdallar Deri San Tic Ltd Şti
Ceylanlar Deri San Tic Ltd Şti
CGB Deri San Tic Ltd Şti
Clearity Kimya San Tic Ltd Şti

Çelikoğlu Deri San Tic Ltd Şti
Çorlu Deri 
Derbo Kimya
Desa Deri San Tic Ltd Şti
Desmo Kürk San Tic Ltd Şti
Ece Kürk San Tic Ltd Şti
Eker Deri San Tic Ltd Şti
Ekol Deri San Tic Ltd Şti
Elit Deri San Tic Ltd Şti
Emelda Deri San Tic Ltd Şti
Ensari Deri San Tic Ltd Şti
Eren Deri San Tic Ltd Şti
Erlüks Deri San Tic Ltd Şti
Erzincan Deri San Tic Ltd Şti

Fedesa Deri San Tic Ltd Şti
Foreks Kimya San Tic Ltd Şti
Furnova Kürk San Tic Ltd Şti
Gündüz Kürk San Tic Ltd Şti
Herkim Kimya San Tic Ltd Şti
İkon Deri San Tic Ltd Şti
İleri Deri San Tic Ltd Şti
İnterteks Deri San Tic Ltd Şti
Kübra Deri
Kutlu Deri San Tic Ltd Şti
Leyme Deri San Tic Ltd Şti
Man-Der Deri San Tic Ltd Şti
Marmara Deri San Tic Ltd Şti
May Asit Kimya San Tic Ltd Şti
Moda Deri San Tic Ltd Şti
Nigiz Deri San Tic Ltd Şti
Olcay Deri San Tic Ltd Şti
Orjinal Deri San Tic Ltd Şti
Özşen Deri San Tic Ltd Şti 

Özyol Tuz San Tic Ltd Şti
Pera Deri San Tic Ltd Şti
Platin Deri San Tic Ltd Şti
Reisler Deri San Tic Ltd Şti
Renk Deri San Tic Ltd Şti
RG Deri San Tic Ltd Şti
Saltan Plastik San Tic Ltd Şti
Seb Deri San Tic Ltd Şti
Simena Kürk San Tic Ltd Şti
Soydan Deri San Tic Ltd Şti
Şahin Ilgaz Deri San Tic Ltd Şti
Tanatar Kürk ve Konfeksiyon Ltd Şti
Tekdersan Deri San Tic Ltd Şti
Temer Deri San Tic Ltd Şti
Tetra Deri San Tic Ltd Şti
TND Deri San Tic Ltd Şti
TNS Deri San Tic Ltd Şti
Toprak Kürk San Tic Ltd Şti
Undo Deri San Tic Ltd Şti
Usluer Deri San Tic Ltd Şti
Volder Deri San Tic Ltd Şti
Yelmen Deri San Tic Ltd Şti
Yeniyurt Geri Dönüşüm
Yeşiller Deri San Tic Ltd Şti
Yılbay Deri San Tic Ltd Şti
Yiğitler Deri San Tic Ltd Şti

ERGENE 1 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

ERGENE 2 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

FİRMA LİSTESİ 

AKEL İNŞ. TAAH. OTO. TEKSTİL KUYUM. GIDA SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
AKIN İNŞ. VE İNŞAAT MALZ. TİC. SAN. VE LTD. ŞTİ.
ALFA GRUP TEKSTİL GIDA KUYUMCULUK  İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ALPİKER İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ALTUN HAZIR YEMEK VE AMBALAJ SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.
ARIK BEY TEKSTİL ENERJİ VE SINAİ YATIRIMLAR A.Ş.
ATILIM BETON ULAŞ TESİSLERİ
AYBOY KUMAŞ TEKSTİL BOYA SANAYİ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
AYÇA TRİKO SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
AYPET AMBALAJ PLASTİK MAK.GIDA İNŞ.TEKS.TURZ.NAKL.PET.ÜRÜN.İTH.İHR.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
B KİMYA İBRAHİM AKKOÇ KİMYASAL TEKNOLOJİ UYGULAMALARI SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ.
BARKIN PLASTİK SAN. TİC. A.Ş.
BASO TEKSTİL SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
BAYRAMLAR DOKUMA SAN. VE TİC. A.Ş.
BERKAKIN TARIM ÜRÜNLERİ ZİRAİ ALETLER HAYVANCILIK AKARYAKIT VE İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
BERZEG TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
BEYBO BOYA SAN. VE TİC. A.Ş.
BİLGE MÜHENDİSLİK ENDÜSTRİYEL ELEKTRİK TAAHHÜT VE TİC. LTD. ŞTİ.
BOYNER SANAYİ MENSUCAT FABRİKASI A.Ş.
BOZBEY TEKSTİL OTO YEDEK PARÇALARI SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
CAN ENERJİ ENTEGRE ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.
CAN TEKSTİL ENTEGRE TESİSLERİ VE TARIM ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.
CANLAR MEKATRONİK SAN. VE TİC. A.Ş.
CANLAR TM TEKSTİL MAKİNA  SAN. VE TİC. A.Ş.
CAVİT ÇİÇEK TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
CCC GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
COM İLAÇ KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. ÇORLU ŞUBESİ
ÇIĞIR KİMYA SAN. VE TİC.A.Ş.
ÇİÇEK KATI ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜM SAN. VE NAK. TİC. LTD. ŞTİ.
-DEKMO MOBİLYA SAN. VE TİC. A.Ş.
DENTAŞ AMBALAJ VE KAĞIT SAN A.Ş.
DENTAŞ CONTAİNERBOARD KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ÇORLU ŞUBESİ 
DEVANLAY-EREN TEKSTİL SANAYİ A.Ş.

ÇORLU 1 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

FİRMA LİSTESİ

1)  AB Schomburg Yapı Kimyasalları A.Ş.
2)  Ankara Tekstil Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.
3)  Ar Yıldız Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş.
4)  Bel Karper Gıda San. A.Ş.
5)  Beşel Basım San. ve Tic. A.Ş.
6)  Bim Birleşik Mağazalar A.Ş.
7)  Çapkınoğlu Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
8)  Dal Elektrik Motorları Güç Altarım Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.
9)  Devrim Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
10) Enka Plastik ve Kalıp San. Tic. Ltd. Şti.
11) Ensar Cam İnş. Gıda ve Hediyelik Eşya İthalat İhracat ltd. Şti.
12) Ersan Boya ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.
13) Grup Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
14) İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH)
15) Kalkan Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.
16) Koç Elektrik Plastik San. Tic. Ltd. Şti.
17) Koçaklar Ev Tekstil Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
18) Kolot Testil San. Tic. A.Ş.
19) Köseoğlu Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
20) Kurtul Makina San. ve Tic. A.Ş.
21) Metamin Mümessillik San. ve Tic. A.Ş.
22) Miraj Gıda ve Tarım San. Tic. Ltd. Şti.
23) Mondi İstanbul Ambalaj Ltd. Şti.
24) Netper Tekstil Oto. İnş. Makine San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.
25) Olmuksan İnt. Paper Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
26) Orsan Ticari Araç Sistemleri Ltd. Şti.
27) Öncü Grup Kağıt Plastik Matbaacılık San. Tic. A.Ş.
28) Özen Makina Ağaç İşleme Makinaları San. ve Tic. Ltd. Şti.
29) Özkaymak Tekstil San. Tic. Ltd. Şti.
30) Paşa Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
31) Penti Çorap San. ve Tic. A.Ş.
32) Pro-Pack Plastik Ambalaj ve Makine San. Tic. A.Ş.
33) Reçber Kablo San. Tic. Ltd. Şti.
34) S.S. Çorlu Gıda Toptancıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi
35) Santeks İplik ve Brode A.Ş.
36) Sas Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
37) Sunteks Karton Rolik San. Tic. ve Paz. Ltd. Şti.
38) Supaş Makina ve Otomat San. ve Tic. Ltd. Şti.
39) Termo Isı Sistemleri Tic. ve San. A.Ş.
40) Termo Teknik Tic. San. A.Ş.
41) Uğur Beton Metal ve Plastik San. Turizm Tic. Ltd. Şti.
42) Vefa Bozacısı Boza Sirke Şıra ve Gıda Mad. San. ve Tic. A.Ş.
43) Yıldız Teneke Kutu San. Tic. Ltd. Şti.
44) Ahmet Nihat Özsan İnş. San. A.Ş. 
45) Alfa Kutu ve Plastik San. Tic. Ltd. Şti.
46) MGS Plastik San ve Tic. Ltd. Şti
47) Marla Marqa Yağ Petrol Ürünleri ve Geri Kazanım İnş. Lojistik San. ve Tic. Ltd. Şti
48) Temko Temizlik Kozmetik ve Gıda San. Tic Ltd. Şti
49) Polen Un ve Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti
50) Lara Kozmetik Hijyenik Ürünler San. ve Dış Tic. Ltd. Şti
51) Özismak İstif Makinaları San. Tic. Ltd. Şti.

VELİMEŞE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

FİRMA LİSTESİ

ABM GLOBAL BASKI TEKSTİL SAN VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
AHSEN TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
AKATEKS TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.
AKCAN DİŞLİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
AKERLER TEKSTİL TİC. VE SAN LTD. ŞTİ
AKINLAR TEKSTİL SAN VE TİC. LTD.ŞTİ.
AKMEN MENSUCAT SAN. VE TİC.A.Ş.
AKREN İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş.
ALTEK DÖKÜM HADDE MAMÜLLERİ SAN VE TİC A.Ş.
ALV KİMYA SAN. İÇ VE DIŞ TİC.A.Ş.
ANTİK DANTEL SAN VE TİC. A.Ş.
ARALSAN ALÜMİNYUM GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
ARBUL BOYA VE TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ
ARITEKS BOYACILIK TİC. VE SAN. A.Ş.
ARMA-DA TEKSTİL KİMYA SAN VE TİC. LTD. ŞTİ
ARTA TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
AS YAPI GRUP ISI YLT. İNŞ. GIDA TEKS. İTH. İHR. SAN. TİC.
ATALAY MADENİ EŞYA SAN VE TİC.A.Ş.
ATILIM İNŞAAT TEKSTİL VE TİC.A.Ş.
ATILIM ÖRME SAN. VE TİC. A.Ş.
ATLAS ALÜM. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
AYCAN TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
AYGÜN ALÜMİNYUM SAN VE TİC.A.Ş.
AYKA TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
AYPAR METAL SANAYİ VE TİC. A.Ş
AYSAÇ MÜHENDİSLİK SAÇ METAL DEMİR SAN TİC.LTD.ŞTİ.
BAHARİYE MENCUCAT SAN. VE TİC. A.Ş.
BAK-AY TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
BALTAŞ İÇ VE DIŞ TİC. A.Ş.
BARIŞ TİCARET
BAYPOR YAPI MALZEMELERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
BENGİSU SU TEKSTİL SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
BESTAŞ BİODİZEL ENERJİ SAN VE TİC.A.Ş.
BOYKO TEKSTİL BOYA APRE SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
BÜKÜCÜ TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
CEREN MAKİNA İTH. İHR. PAZ. LTD. ŞTİ. - (MUTLU GERİ DÖNÜŞÜM)
COCA-COLA İÇECEK A.Ş.
COŞKUN KAUÇUK LTD.ŞTİ
ÇAĞRI ELELKTRİK PROJE TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş
ÇAP İNŞ. SAN VE TİC. A.Ş.
DARI TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
DENGE KİMYA VE TEKSTİL SAN VE TİC LTD. ŞTİ
DETAY GIDA SAN VE TİC.A.Ş.
DİKGÖR İPLİK TEKSTİL PAZARLAMA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
DİNAPA DİNAMİK PAZARLAMA A.Ş.
DİNATEKS DİNAMİK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
DOĞA GERİ DÖNÜŞÜM SAN VE TİC. LTD. ŞTİ.
DOST TEKSTİL MAKİNE AKSESU VE TİC. LTD. ŞTİ
ELASTEKS ELASTİK İPLİKLER SAN. VE TİC. A.Ş.
EMATEKS YÜN İPLİK SAN VE TİC. A.Ş. - (İPEK FANTEZİ TEKSTİL)
EMİN TEKSTİL BOYA APRE SAN. VE TİC. A.Ş.
EMN DENİM SAN VE TİC.A.Ş.
ER-DEM-SAN TURİZM VE TİCARET A.Ş.
EROĞLU GİYİM SAN VE TİC A.Ş.
ERTAN TEKSTİL ÖRME TURİZM İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
EST PANEL SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
FAYTEKS TEKS.TUR. OTOMATİV SANAYİ VE DIŞ TİC.A.Ş.
FENPLAST-PLASTİK ÜRÜNLERİ SAN VE TİC. LTD. ŞTİ.
FERMAŞ FERMUAR TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
FERSAN TEKSTİL TİC.VE SAN.LTD.ŞTİ.
FİBERFLON TEKNİK TEKSTİL SAN. A.Ş.
FİMAKS PLASTİK A.Ş.
FRİMPEKS KİMYA VE ETİKET SAN. TİC. A.Ş.
GARANTİ İPLİK SAN VE TİC. A.Ş
GELİŞİM KOZMETİK SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ
GENEL TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
GİMTEKS TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
GLOBAL ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİMİ A.Ş.
GLOBAL TEKS.
GOLD ENTEGRE TEKSTİL İŞLETMELERİ A.Ş.
GÜNÖZ TEKSTİL VE KİMYA İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
GÜNPA DOKUMA BRODE SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.
GÜPÜR TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
GÜRTAŞ ELEKTRİK MALZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
HAMBOYA BOYACILIK TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.
HAS GROUP MAKİNA ENDÜSTRİ SAN A.Ş.
HAS ÖRME SAN VE TİC. A.Ş.
HASTEL KAB. ELK. İNŞ. MAKİNE TAH. TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ
HELSEKAM KONF. YAN ÜRÜNLERİ SAN VE TİC .A.Ş.
HİCRİ ERCİLİ KİM. MAD VE PET. OTO. SAN. TİC. LTD.ŞTİ
HİDROSER HİDROLİK-PNÖMATİK EKİPMAN.SAN VE TİC.A.Ş.
HOBİM BİLGİ HİZMETLERİ A.Ş.
HUNTSMAN PÜRSAN CHEMİCALS KİMYA SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ
IŞINBİR TEKSTİL BASKI BOYAMA VE APRE SAN. TİC. A.Ş.
İLMEN İPLİK VE BOYA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
İNAN PLASTİK MAKİNALARI SAN VE TİC. A.Ş.
İPEK TÜL VE KONFEKSİYON A.Ş.
İPKON ASTAR TEKSTİL SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
İRİDERE KİMYA TUT. VE TEM. MAD. İML. İÇ VE DIŞ TİC. PAZ.
İSTANBUL TARIM ÜRÜNLERİ VE GIDA SAN TİC. LTD. ŞTİ
KABLO İML. SAN. DIŞ. TİC. VE PAZ.LTD. ŞTİ.
KARDEŞLER PETROL ÜRÜN PAZAR.VE TİC. A.Ş.
KARENTEKS İÇ VE DIŞ TİC.TEKSTİL SAN LTD.ŞTİ.
KARTAL İNŞ. BETON BORU SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
KAYA TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
KAYALAR BAKIR ALAŞIMLARI SAN. VE TİC. A.Ş.
KENT DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SAN. TİC. LTD. ŞTİ
KOLOR METAL METAL TEKSTİL İNŞ.SAN.VE MAKİNE SAN TİC.LTD.ŞTİ.
KONT ALÜMİNYUM AMBALAJ VE KİMYA SAN. LTD.ŞTİ
KOVEKA KONYA VE KAR TEKSTİL SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.
KOZMO KİMYA SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
KURTOĞLU BAKIR KURŞUN SAN. A.Ş.
LİMAK BATI ÇİMENTO SAN. VE TİC. A.Ş.
MA-BA TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
MARLATEKS TEKSTİL TEKNOLOJİS A.Ş.
MARMARA BAĞLANTI ELEMANLARI SAN VE TİC.A.Ş.
MARMARA SİEGENER GALVANİZ SAN VE TİC.A.Ş.
MAYKİM MAYA KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş.
MAZLUM AMBALAJ SAN VE TİC.A.Ş.
MEPESE SAÇ KUTU İML.ELEKT.VE NASA ELEKTRİK
MEPSAN MÜH. ELEKTRİK SAN VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ
MERTLER ENDÜSTRİ MAD TEKSTİL SAN VE TİC. LTD. ŞTİ
MESS ENTEGRE GERİ KAZANIM VE ENERJİ SAN TİC.A.Ş.
METEMTEKS SENTETİK İPLİK SAN VE TİC.A.Ş.
MİGİBOY TEKSTİL SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
MORE MADENCİLİK VE CEVHER SAN VE TİC. A.Ş. -
NASA ELEKTRİK AYDINLATMA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
NAZ ÖRME KUMAŞ VE TEKSTİL SAN. A.Ş.
NİL ÖRME SAN. VE TİC. A.Ş.
NUH ÇİMENTO SAN A.Ş.
NUR ALUMİNYUM(ALCAŞ METAL SAN. A.Ş.
NURTEKS HALI SAN VE TİC. A.Ş.
NURYILDIZ TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
ODE YALITIM SAN. VE TİC. A.Ş.
OR-BEY TEKSTİL SAN VE TİC. LTD. ŞTİ
ORTAŞ GRUP İZOLASYON VE İNŞ. SAN. A.Ş.
OZANCAN PREFABRİK YAPI BLM.İNŞ.VE MLZ.İTM.İHR.SAN.
ÖZ AKTEKS TEKSTİL SAN VE TİC. LTD. ŞTİ
ÖZ EL LASTİK KAYTAN TİC. VE SAN. A.Ş.
ÖZ-MAK PLASTİK MAKİNE SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ.
ÖZÜN PETROL AKARYAKIT ÜR.GIDA VE ENERJİ.SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
ÖZYURT TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş
PEKTAŞ TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
PERMAK MAKİNE TİC. VE SAN. A.Ş.
PİLE JARSE A.Ş.
PLASPAK PLASTİK VE AMBALAJ SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
PUNTO YAPI VE TİC.A.Ş.
RAYON TEKSTİL SAN VE ŞİRKET DIŞ TİC. LTD.
REFORM SPORT SİSTEMLERİ VE İNŞ.SAN TİC.LTD.ŞTİ.
REN GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
ROZA TEKSTİL FERMUAR SAN. VE TİC. A.Ş.
SADA TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.
SANAL TÜL TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
SANKO TEKSTİL İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
SARUHAN KİMYA VE TEML.ÜR.A.Ş.
SARUHAN MAKİNA VE ELEK EV EŞYALARI SAN. TİC. A.Ş.
SEHERBOY TEKS BOY GIDA İNŞ. VE TİC. LTD. ŞTİ.
SELÇUK ALAN
SERHAS TEKSTİL TURİZM SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.
STAR MUTFAK MOB.AKS.SAN VE TİC.A.Ş
SULTAN ENTEGRE TEKSTİL SANAYİ
SUR SUNİ DERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
SÜPER TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
ŞIK MAKAS GİYİM SAN. VE TİC. A.Ş.
TAMTEKS TEKSTİL KONFEKSİYON İML. VE TİC.A.Ş.
TANER TRİKO SAN VE TİC.A.Ş.
TANSOY YEDEK PARÇA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
TAYFURLAR TEKSTİL SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
TAYSAL DAYANIKLI TÜK. MAD. PAZ. LTD.ŞTİ. MİYASE SALKAYA
TEK MENSUCAT TİC. VE SAN. A.Ş.
TEKBAU YAPI MALZEMELERİ MAD. SAN. A.Ş.
TEKNİK ALUMİNYUM SAN. A.Ş.
TEKO ALÜMİNYUM SAN. A.Ş.
TOMTEKS DIŞ TİC. VE TEKS. SAN. LTD. ŞTİ.
TT ENDÜSTRİYEL AMBALAJ MAKİNA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
TURAN TEKSTİL SAN. TİC. İTH. İHR. VE TİC. LTD. ŞTİ
TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
TÜM PLASTİK VE MAKİNA KALIP SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
UGS-UĞUR GERİ DÖNÜŞÜM VE ELYAF SAN.TİC.LTD.ŞTİ
UYGUN TUHAFİYE LTD.ŞTİ.
ÜÇ YILDIZ KAĞIT MASURA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ÜNAL KABLO SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
ÜNİVERSAL TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ÜNSPET PAKET SEVİS A.Ş.
ÜROSAN KİMYA SANAYİİ VE A.Ş
VAROL BETON İNŞ. VE MÜH. SAN. VE TİC. A.Ş.
VATAN KABLO METAL ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.
VİNTEKS SAN VE TİC.LTD.ŞTİ.
YAKUT MAKİNE VE ZİNCİR SAN. LTD. ŞTİ.
YENİ UFUK TEKSTİL BOYA VE APRE SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
YILKA İPLİK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
YILTEKS YIKAMA SAN VE TİC. A.Ş.
YİĞİTOĞLU GIDA VE KİMYEVİ MADDELER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
YURT PETROL ÜR. GIDA. NAK. OTO. TURİZM TİC. LTD. ŞTİ.
ZESA PLASTİK SAN VE TİC.A.Ş.
ZEYNEP GİYİM SAN. VE TİC. A.Ş.

ÇORLU DERİ KARMA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

çorlu tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu çorlu tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri çorlu tehlikeli madde faaliyet belgesi çorlu muafiyet raporu çorlu iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu çorlu malzeme güvenlik bilgi formu çorlu patlamadan korunma hazırlık dökümanı çarlu adr çorlu tmgdk çorlu tmgd çorlu tmfb çorlu risk analizi çorlu un onaylı ambalaj tedariği çorlu hastane çorlu osgb çorlu tıp merkezi çorlu diyaliz merkezi çorlu tehlikeli madde taşımacılığı  çorlu adr ekipmanları çorlu önder adr tmgd istanbul çorlu onder adr tmgd istanbul çorlu profosyonel kadro çorlu yerinde çözüm çorlu akaryakıt istasyonları çorlu boya vernik solüsyon firmaları çorlu deri çorlu kozmetik çorlu petrol ofisi çorlu shell çorlu opet çorlu türkiye petrolleri çorlu eva çorlu aytemiz petrol çorlu lpg çorlu tehlikeli madde guvenlık tasımacılıgında kalite çorlu starpet carlu kadoil petrol corlu moil petrol çorlu src5  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ  K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler  tmgdk istanbul  tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s

 

 

WhatsApp chat
WhatsApp chat