HAVSA

HAVSA

ATATÜRK VE HAVSA

Mustafa Kemal ATATÜRK Cumhurbaşkanı olduktan sonra yurt gezilerine başlamıştır. Bütün yurdu şehir şehir gezerek o çok sevdiği ve Milli Mücadelenin asıl kahramanları olan Türk milletini ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerinde halkın sıkıntıları dinlemiş söyleyişlerde bulunmuştur. Mustafa Kemal ATATÜRK bu yurt gezileriyle Türk milletine inkılâpların prensiplerini, felsefesini ve yeni Türk devletinin ilkelerini anlatmıştır.

Hemen her geziye çıkışında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği uğrayacağı illerde karşılama töreni yapılmamasını duyurduğu halde öğretmeni, öğrencisi, köylüsü, işçisi, kadını erkeği Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün geçeceği yollara dökülmüşler onu çok derin sevgi ve hürmetle karşılamışlardır. M. Kemal’i görmek her Türk için bir mutluluk kaynağı bir övünç kaynağı olmuştur. Görenler görmeyenler günlerce Mustafa Kemal’i anlatmışlardı.

İşte Mustafa Kemal ATATÜRK böyle bir ziyaretine 21 Aralık 1930’da Edirne’ye gerçekleştirmiştir. Edirne halkı Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün geleceği gün ellerinde bayraklarla yollara dökülmüş Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü beklemeye başlamışlardır. Mustafa Kemal ATATÜRK yol üzerindeki İskender, Söğütlüdere ve Hasköy köylerinde durarak, halk ile söyleyişlerde bulunmuştur.

Mustafa Kemal ATATÜRK Edirne’de kaldığı 5 gün süresince il, ilçe ve köy heyetlerini kabul etmiş ve sorunlarını dinlemiştir. Kız ve erkek öğretmen okullarını, liseyi, Gazi Kız Yatılı ve Karaağaç Yatılı okullarını ziyaret etmiş ve derslerde bulunmuştur. Mustafa Kemal ATATÜRK’ 25 Aralık 1930’da Edirne’den ayrılmış dönüş yolunda ilçemiz Havsa’da durarak kendisini bekleyen halkla sohbet etmiş, halkın sıkıntılarını dinlemiştir.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün ilkelerinin ve inklâplarının önemini çok iyi kavramak gerekir. Hepimizin de çok iyi bildiği gibi Türk milleti 1911’den 1922’ye kadar neredeyse aralıksız sürüp giden pek çok yıkıcı savaşın içinde kalmıştır. Bu savaşlar Türk milletini her yönüyle yok olmanın eşiğine getirmiştir.

Mustafa Kemal ATATÜRK komutanlığında Milli Mücadele kazanıldığı gibi ATATÜRK’ ün ilke ve inklâplarının sayesinde Türk milleti bu olumsuzlukların üstesinden gelmeyi çok kısa bir sürede başarmıştır. Türk milleti her alanda hızlı bir kalkınmanın içine girmiştir. Okur-yazar oranı %10’lardan %90’lara çıkarabilmişsek toplu iğne bile üretemezken savaş uçakları üretmeyi planlayabiliyorsak 13 milyonluk nüfusumuzu 73 milyon gibi dev gibi bir rakama ulaştırabilmişsek ve daha nice hayallerimizi gerçekleştirebilmişsek bunları Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün ilke ve inklâplarına borçluyuz.

TARİHÇE

Havsa Milattan önce 2-3 bin yıllarında Trakların önemli bir yerleşim yeri idi. O dönemde adı Hostizos idi.

1356 yılında Rumeli’ye geçen Türkler, 1361 yılında buraya “HOSA” adını vermişlerdir. Edirne Osmanlı Devleti’nin hükümet merkezi olduktan sonra Hosa’da bulunan Rumlar, Padişah I. Murat’ın ikâmet serbestisi ve din serbestisi ile ilgili fermanlarına aldırmadan burayı terkederek, İstanbul ve Selanik taraflarına göç etmişler.

Rumlardan boşalan kasaba ve köylere Anadolu’dan seçme aileler getirtilerek yerleştirilmiş ve özellikle her mahalleye bir bilgin veya ermiş kimsenin düşmesine dikkat edilmiştir. Bunlar kendi servetinin ve bilgisinin nispetinde mahallesine faydalı olmaya çalışmışlar. Bulundukları mahallelere kendi isimleri verilmiştir.

Havsa İsmini Alışı

Hafsa, Hafassa, Avessa, Awsa, Hapsa, Haffsa, Afsa, Khaptsa, Habsa, Hapsala, Capsa, Kapsça, HAVSAHavsa, Havsa olalı beri adından bu kadar çekmemiştir. Yukarıdaki isimler 15. Ve 16. Y.y.larda Havsa’yı ziyaret eden Batılı gezginlerin notlarında, haritalarında Havsa’yı anlatırken kullandığı isimlerden bazıları.

Öncelikle doğru bilinen bir yanlışı düzeltelim  bazı kaynaklardan Bizans döneminde Havsa’nın adının Niki olduğundan bahseder ancak bu bilgi yanlıştır. Niki Havsa’ya bağlı Hasköy’ün adıdır.

Yine bazı kaynaklar Havsa’nın adının Kanuni’nin annesi Ayşe Hafsa Sultandan geldiğini iddia etse de bir belge yoktur. Evliya Çelebi’ye göre Kanuni’nin odalıklarından Hafsa Hatundan söz ederek burada vakıf eserleri yaptırdığı iddiası konuyu çözümlemez. Osmanlı döneminde padişahların avlak yeri olan Havsa, Sokollu Mehmet Paşanın 1572 yılında Hersek Sancak Beyi iken ölen oğlu Kasım Paşa adına 1577’de yaptırdığı külliyeden cami, dua kubbesi ayakta olup Hamam ise yıkık durumdadır.

Genelde evlatlar babalarının Amel defteri kapanmasın diye yaptırdığı vakıf eserlerinde, burada tam tersi baba evladı için yaptırmıştır.

Külliye geniş bir alanı kapsamaktadır. Beş bin at ve deveyi barındıracak bir kervansaray, imaret, medrese ve üç yüz kubbeli arasta, camii ve çifte hamamdan oluşmuştur.

Kare planlı ve son cemaat mahfilli camii 1752 büyük Marmara depreminde hasar görmüştür. Anıtsal bir görüntüsü bulunan camii daha sonra 1912-13 Balkan Savaşında büyük tahribat yaşamış ve uzun yıllar kaderine terk edilmiştir. 1939 yılında Kazım Dirik Paşa tarafından onarılmıştır. Camiinin kitabesi: ”Dindar ve saygıdeğer vezir, hazreti Paşa Hak lütfuyla devlet ve ömrü devamlı olan oğlu için yapıp bu camii Eyledi burayı benzeri olmayan yüce makam Azmi görüp bu eseri dua etti ve tarihin dedi Sahibine cum’ası niyaz ey dar’üs-selam.” H:984 M:1577

Başbakanlık Osmanlı arşivlerinden ulaştığımız belgelere göre Havsa’da 2 Şubat 1881 yılında Belediye kurulmuş İbrahim Ağazade Hüseyin Ağa’nın birinci derecede ekseriyetle Belediye Başkanlığını kazandığını biliyoruz.

COĞRAFİ YAPI

İlçe il merkezine 27 km uzaklıktadır. Kuzey ve batısında Edirne ili, güneyinde Uzunköprü ve Pehlivanköy ilçeleri, doğusunda ise Kırklareli ili ve Babaeski ilçeleri bulunmaktadır. Belediye Alanı 7300 hektar, planlı alan 550 hektar olup, rakımı 31 metre arasında değişmektedir.

Arazi genellikle ova olup jeolojik devirlere ait kütle oluşumlarından meydana geldiğinden genç bir yaşa sahiptir. Dağ, yayla, ırmak ve ormanın bulunmadığı arazi hemen hemen tarım arazisinden müteşekkildir. İlçede yıl boyunca karasal bir iklim hüküm sürmektedir.

ULAŞIM

İlçe il merkezine 27 km uzaklıktadır. Kuzey ve batısında Edirne ili, güneyinde Uzunköprü ve Pehlivanköy ilçeleri, doğusunda ise Kırklareli ili ve Babaeski ilçeleri bulunmaktadır. Belediye Alanı 7300 hektar, planlı alan 550 hektar olup, rakımı 31 metre arasında değişmektedir.

Arazi genellikle ova olup jeolojik devirlere ait kütle oluşumlarından meydana geldiğinden genç bir yaşa sahiptir. Dağ, yayla, ırmak ve ormanın bulunmadığı arazi hemen hemen tarım arazisinden müteşekkildir. İlçede yıl boyunca karasal bir iklim hüküm sürmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

havsa tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri havsa tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu havsa tehlikeli madde faaliyet belgesi havsa tehlikeli madde muafiyet raporu havsa önder adr tmgd istanbul havsa malzeme güvenlik bilgi formu havsa havsa iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri havsa adr ekipmanları havsa un onaylı ambalaj havsa hastane havsa tıp merkezi havsa akaryakıt istasyonları havsa kozmetik firmaları havsa boya vernik yapıştırıcı solüsyon havsa kimya firmaları havsa temizlik ürünleri havsa shell havsa bp havsa türkiye petrolleri havsa opet havsa aytemiz petrol havsa starpet havsa kadoil havsa kadoil havsa gaz havsa otogaz havsa tmgdk havsa adr havsa tmgd havsa rıd havsa ımgd-code havsa msds havsa sds TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ  TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ  K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler  tmgdk istanbul  tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s

WhatsApp chat
WhatsApp chat