SÜLOĞLU
TARİHÇE
Osmanlılar 14. yy'ın II.çeyreğinde Rumeli'ye geçtikten sonra, Türk akıncıları Şehzade Süleyman, Hacı İl Bey ve Lala Şahin Paşa komutasında fetih hareketlerine girişmişlerdir. Fethettikleri topraklara adaletli yönetim ve hürriyeti taşımaları, Süloğlu ve çevresinin de kolayca Türklerin eline geçmesini sağlamıştı. Anadolu'dan gelen Oğuz Türkleri boyundan Kocacık Yörük ve Türkmenleri Süloğlu çevresinde iskan edilmişti. Böylece geniş araziler üzerinde kasabalar, köyler, çiftlikler kurulmuştu.
Yeni kurulan bu yerleşim yerlerine büyük ailelerin reislerinin adları verilmişti. Süloğlu çiftliğinin 16. asırda kurulduğu tahmin edilmektedir. Edirne'nin Kirişhane Mahallesi'nin kurucusu Hacı Süle Çelebi'dir. Hacı Süle Çelebi 1559 Ekim ayında (Hicri 967 yılının Muharrem ayında) burada bir cami yaptırmıştı. Hacı Süle Çelebi 1568 yılında (Hicri 976) yılında vefat etmiştir.
Süle köyü tımarının Süle Çelebi'ye babası Hacı Sinan'dan kaldığı anlaşılıyor. Bundan sonra oğluna kaldığı için bu yöre Süleoğlu adını almıştı. Evliya Çelebi Kırım dönüşünde, Muhittin Baba ve Sarıdanişment Köyü üzerinden Hasköy'e geldiğini yazmaktadır. Yolculuğunda Süloğlu çiftliğinin güzelliğinden bahsetmektedir. Süleoğlu ve yöresi 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşında yıkıma uğrar. Binlerce insan savaş sırasında ve sonradan meydana gelen salgın hastalıklar sonucu ölür. Daha sonra 93 Harbi diye anılan 1878-1879 Osmanlı-Rus savaşı sonundaysa, göçmenler yerleştirilir. Böylece iskan günümüze kadar çeşitli ülkelerden gelenler ile devam etmektedir.
Yöre en acı günlerini Balkan savaşı'nda yaşar. 1913' te esaret sona erer. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun mağlup olması üzerine, 1920' den bu defa Yunan işgaline uğrar. İşgal 22 Kasım 1922' de sona erer. Süleoğlu, Cumhuriyetin ilanından sonra 1934 yılına kadar Tatarlar nahiyesine bağlı köy; 1934 yılında Edirne' ye bağlı nahiye, 1967 yılında belediye, 1990 yılında da ilçe olmuştur. 1990 yılında T.B.M.M.' de ilçe oluşu ile ilgili kanun tasarısı görüşülürken Süleoğlu adı Süloğlu olarak değiştirildiği için, bundan sonra ismine Süloğlu denilmiştir.
COĞRAFİ YAPI
İlçenin yüzölçümü 256 km² ' dir. Doğusunda Kırklareli, batısında Edirne, Güneyinde Havsa, kuzeyinde Lalapaşa ile çevrilidir. Karasal iklime sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlıdır. Bölge arazisi dalgalı bir yapıya sahip olmakla birlikte tarımı olumsuz yönde etkilememektedir. Önemli yükseltisi, ovası, akarsuyu bulunmamakla birlikte, küçük akarsular üzerine kurulan göletler ilçe tarımını olumlu yönde etkilemektedir.
Süloğlu ve çevresi eski çağlardan beri önemli uygarlıklara beşiklik etmiştir. Bu dönemlere ait Keramettin, Tatarlar ve Domurcalı köyleri arasındaki yörede, tarih öncesi döneme ait ilk anıtsal mezar örneklerinden Menhir ve Dolmenler bulunmaktadır. Geçkinli ve Küküler Köyleri civarında Trak dönemine ait mezarlar olan Tümülüsler yer alır. Yine Tatarlar Köyü civarında anıt niteliğinde Tatar Türbesi bulunmaktadır. Balkan Savaşları'nın yoğun olarak geçtiği Geçkinli Köyü'nde Balkan Şehitleri Abidesi yer alır. Süloğlu'nun tarihte Tekirdağ Limanı ile Orta Avrupa arasında önemli ticaret yollarının geçtiği bir güzergah üzerinde bulunması da önemini arttırmıştır. İlçe turizm bakımından fazla gelişmemiştir. Süloğlu Barajı ve parkı ile Küküler Korusu yaz mevsiminde önemli mesire yerleridir. İlçede bulunan Süloğlu Barajı, Keramettin, Sülecik, Geçkinli Göletleri yöresel turizmin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
EKONOMİ
Halkın başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arıcılıkta gelişmeye başlamıştır. İlçenin Domurcalı Köyü civarında 107 ha² lik alanda Edirne Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları tamamlanmış olup, Kapıkule, Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala Sınır kapılarına yakın olması, Avrupa Birliğine komşu olma şansı, anayol ve bağlantılarına kolay ulaşım, ucuz sanayi parselleri, özel amaçlı bölgeler kapsamındaki teşfiklerden yararlanma imkanı, KOSGEB tarafından altyapı ve üst yapı desteği, yörede doğal gazın bulunması gibi avantajlar bölgeye yatırım yapacak işadamlarına büyük imkanlar sağlayacaktır.
Süloğlu çevresinde yapılan araştırmaların sonunda yörede zengin doğal gaz rezervlerine rastlanıldı. Bunun üzerine ''PEMI'' arama ve üretim şirketince doğal gaz araması yapıldı. Sonuçta 6 adet kuyu üretim aşamasına getirilmiş ve kuyu testleri yapılmıştır. Buna göre günlük üretimin şu anda 10-12 milyon SCF olacağı belirtilmektedir. Bunlara ilaveten arama ve sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü, 8 kuyunun daha açılacağı belirtilmekte olup yörede çıkarılacak doğal gazın Türkiye ekonomisine büyük katkısı olacağı öngörülmektedir.İlçe yer altı zenginlik kaynakları bakımından fazla olmamakla birlikte Geçkinli Köyü yakınlarında Linyit kömürü, Süloğlu yakınlarında Kuvars ve Süloğlu Aktaşlar yöresinde Mermer madeni bulunmaktadır.
İlçenin tek sanayi kuruluşu olan Küküler yakınındaki Kıvanç Kimya tesislerinde; ASBEST içermeyen yüksek ısıya dayanıklı malzemelerin üretimi, izolasyon malzemeleri, koruyucu elbise, koruyucu baret, koruyucu çizme ve eldiven, alev almaz ceket ve pantolonlar, alüminize elbiseler, koruyucu örme başlıklar, alev taşımaz yağmurluklar, endüstriyel tip ceket, pantolon ve tulumlar, yangın battaniyeleri, kaynak perdeleri, bomba battaniyeleri, arama ve kurtarma amaçlı termal görüntüleyici kameralar üretilmektedir. Bunların yanı sıra bölgeye özgü ve başta Selimiye Camii olmak üzere birçok tarihi yapıda kullanılmış olan ve Mimar Sinan taşı olarak da bilinen eosen bazlı ''doğal taşın'' (musselstone) üretimi ve dağıtımı da yapılmaktadır. Ayrıca Kıvanç Kimya Madencilik tarafından Süloğlu'ndaki maden sahalarından çıkarttığı kumu mevcut modern yıkama- eleme tesislerinde işleyerek yapı kimyasalları, CEN standart kumu, sığınak kumu, patinaj kumu, çim ve halı saha kumu, kumlama kumu, sanayi kumu ve içme suyu ile endüstriyel atık, su arıtma tesislerinin ihtiyacı olan filtre kumu ve çakılı üretilmektedir.
süloğlu tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı hizmetleri süloğlu tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu süloğlu tehlikeli madde faaliyet belgesi önder adr tmgd istanbul ulaştırma ve altyapı bakanlığı yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı süloğlu malzeme güvenlik bilgi formu süloğlu iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri süloğlu risk analizi süloğlu yangın tatbikatları eğitimi süloğlu un onaylı ambalaj tedariği süloğlu süloğlu devlet hastanesi süloğlu tıp merkezleri süloğlu diyaliz merkezi süloğlu akaryakıt istasyonları süloğlu petrol ofisi süloğlu shell süloğlu bp süloğlu starpet süloğlu opet süloğlu lpg süloğlu otogaz süloğlu kimya süloğlu labaratuar süloğlu kozmetik süloğlu boya vernik solüsyon yapıştırıcı süloğlu tmgd tmgdk süloğlu msds süloğlu sds süloğlu tmfb süloğlu muafiyet belgesi TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİKDANIŞMANLIGI KURUMU TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TMFB MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA KİMYASAL PROSES DANISMANLIGI UN ONAYLI AMBALAJ TEDARİGİ K2 YETKİ BELGESİ K1 YETKİ BELGESİ T9 BELGESİ ADR ARAC UYGUNLUK BELGESİ İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ÇEVRE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI HAZIRLAMA TEHLİKE TEHLİKENİN FARKINDAYIZ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI MUAFİYETİ EK-3 RAPORU TMGDK HASTANELERDE TMGD HİZMETLERİ KİMYA SEKTÜRÜNDE TMGD HİZMETLERİ İSG HİZMETLERİ SRC 5 SRC SR 3 SRC 2 EGİTİMLERİ GÖREVE ÖZGÜ EGİTİM ADR GENEL BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI TMGDYİM TMKT TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME DAİRE BAŞKANLIGI tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmetleri tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurumu taksim tmgdk a.s tehlikeli madde faaliyet belgesi tehlikeli madde taşımacılıgı tmfb malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama kimyasal proses danışmanlığı un onaylı ambalaj un onaylı ambalaj tedariüi tse türk standartları enistitüsü kalite belgelendirme tmgd tmgdk yangın egitimleri acil durum eylem planı src 5 src 5 psikoteknik raporu adr rıd ımgd code bizim toptan market ulaştırma ve altyapı bakanlığı e devlet isg iş sağlıgı ve güvenligi hizmetler tmgdk istanbul tmgd ulaştırma ve altyapı bakanlığından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlıgı kurumu taksim tmgdk anonim şirketi tmfb tmgd tmgdk msds ek-3 raporu muafiyet raporu tehlikenin farkındayız tehlikeli madde kazaları lojistik tasımacılık faaliyetlerinde tmgd ilk yardım egitimleri sertifikalandırılması tmgdk taksim tmgd-k a.s